22. února 2010 • 00:10

Po vyřazení cítil skikrosař Kraus prázdno

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl bojovat o první skikrosové olympijské zlato, ale místo toho Tomáš Kraus sledoval finále z cílového prostoru. Jeden z favoritů a průkopníků této disciplíny byl příliš rychlý na startu čtvrtfinále a dál nepostoupil.



"Když byl první svěťák, tak jsem ho vyhrál. Když bylo první mistrovství světa, tak jsem ho vyhrál. Teď, když jsem v cíli, tak si říkám, nebylo by špatný mít i tuhle trofej. Ale to jsou teorie a sportovní život jde jinak," řekl Kraus vyrovnaně. "Byl jsem vždycky průkopník skikrosu, protože je to zábava. A jsem rád, že se tomu věnuje tolik lidí a tolik dobrých lidí. Tohle mi nevadí," řekl.

Při pohledu na soupeře, jak dál pokračují v bojích, si Kraus prohrábl ve slunci zpocené vlasy a řekl, jak se cítí: "Jsem takovej prázdnej. Nejsem rád, že tam nejsem, ale nevím, jak to popsat."

Pořád si v hlavě přehrával, jak honil po chybě po startu soupeře, aby přece jen z druhého místa postoupil. "Věřil jsem do posledních centimetrů, protože jakmile to podvědomě vzdáte, tak ho nepředjedete, i když na to máte," řekl Kraus.

Po obřím cílovém skoku rozhodoval fotofiniš s Rakušanem Andreasem Mattem, nakonec stříbrným medailistou. "Měl jsem tak dvě procenta, že to vyšlo, ale byl to metr," věděl Kraus, že to nestihl.

Po osmifinále, které s přehledem vyhrál, měl dojem, že je silný. "Cítil jsem, že to je, proč skikros dělám. A teď, že tu druhou jsem nedojel, ale to je taky, proč to dělám. Patří to k tomu, Vždycky jsem byl strašně rád, že z dvaatřiceti lidí může každej vyhrát," řekl. "Ten sport je takovej. Někdy se to zamotá, že se dá napsat knížka."

V pětatřiceti letech patřil k nejstarším skikrosařům na startu. Hlasy, že už je starý, nechával plynout mimo sebe. "Jestli budou, tak budou další z řady. Budou i další, co budou rádi, že jezdím," řekl závodník, který má velkou podporu a patří mezi nejoblíbenější i mezi jezdci. "Třeba za mnou přišla Švédka a řekla: Hele, dneska by bylo super, kdybys vyhrál. Cítil jsem podporu i z domova," dodal.

Olympijská premiéra skikrosu se podle Krause vydařila. Pomohlo k tomu slunečné počasí a účast domácích jezdců ve finále. "Je to docela napínavý, spousta lidí a všichni vidí, o co jde. Týmy se dlouhodobě připravují, není to jen zábava pro pár lidí a rozhodují maličkosti. To přispívá k tomu, že to lidi bude bavit dál," dodal Kraus.

Určitou změnu své disciplíny ovšem zpozoroval. Dlouhé měsíce před hrami se většina soupeřů více stresovala, riskovala a bojovala o olympijskou šanci. "Tím, že je to poprvé, a pro většinu i naposled, tak do toho dávali všechno, ale po olympiádě se to uklidní," řekl.

A Kraus? Pojede na olympiádu za čtyři roky do Soči? "To bych taky rád věděl," usmál se závodník, žijící v Děčíně. "Teď po mně nechtějte vědět, abych se vyjadřoval k Soči. Chvíli si odpočinu," uvedl.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud