Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jestli Pistorius lhal, musí trpět a bude trpět, řekl otec zabité Reevy

Autor: rjm

Atlet Oscar Pistorius zastřelil 14. února svou přítelkyni Reevu Steenkampovou. Před soudem ale popřel, že by ženu zabil úmyslně, tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu. Soud pustil sportovce na kauci z vězení. Barry Steenkamp, otec zastřelené ženy, poslal Pistoriusovi vzkaz. Pokud prý před soudem lhal, bude trpět se svým svědomím. Podle listu Beeld ale také řekl, že jestli se prokáže, že mluví pravdu, bude atletovi schopen jednoho dne odpustit.

„Jestli před soudem lhal, bude ho ta lež navěky tížit. Bude těžké žít s takovým svědomím,“ nechal se slyšet otec zabité devětadvacetileté modelky. Zároveň ale připustil variantu, že Pistorius nelže. „Pokud mluví pravdu, mohl by přijít den, kdy bych byl schopný mu to odpustit,“ dodal pro Beeld.

Pistorius byl v pátek propuštěný na kauci, vyšetřování činu probíhá na svobodě. Ve stejný den se konal pohřeb jeho bývalé přítelkyně. Na sociální síti se také začaly objevovat různé vzkazy, ale podle mluvčí rodiny atleta Janine Hillsové šlo jen o útoky hackerů.

„Považuji za velmi nešťastné, že se v této citlivé době někdo odhodlá k takovým věcem. Carl Pistorius určitě nic na sociální sítě z úcty k Oscarovi a Reevě nedával,“ uvedla Hillsová.

Šestadvacetiletý Pistorius byl obviněn z úkladné vraždy modelky Steenkampové, když ji měl zastřelit přes dveře koupelny. Ve své obhajobě tvrdil, že si myslel, že je v domě zloděj. Paralympik známý po celém světě jako Blade Runner u soudu plakal a stejné to bylo i ve chvíli, kdy byl na kauci propuštěn v pátek na svobodu.

„Moc se nám ulevilo, když Oscar dostal možnost jít ven na kauci,“ prohlásil jménem rodiny atleta jeho strýc Arnold. „Zároveň jsme ale samozřejmě smutní ze smrti Reevy, soucítíme s pozůstalými,“ dodal. „Jako Oscarova rodina víme, že jeho verze té tragické události je pravdivá, a že se to ukáže následně u soudu.“

Rodina atleta také poslala na smuteční obřad Reevy Steenkampové květiny a kondolenční vzkaz. Mike Steenkamp, strýc zabité dívky, to ale nebere jako čin hodný uznání.

„Do té doby, než pustili Oscara na kauci, tak soustrast naší rodině nikdo nevyjádřil. Myslím, to načasování nebylo od nich dobré,“ vzkázal Pistoriusovi a spol.

„Nezáleží na tom, kolik peněz má a jak dobří jsou jeho právníci. On bude muset žít se svým svědomím, pokud mu právníci poradili, aby lhal,“ zopakoval pak tvrdě Barry Steenkamp pro list Beeld. „V takovém případě bude trpět, musí trpět.“

Rodina zabité modelky Reevy Steenkampové truchlí. Atlet Oscar Pistorius se za svůj čin zodpovídal u soudu, nakonec byl ale prouštěn na kauci
Rodina zabité modelky Reevy Steenkampové truchlí. Atlet Oscar Pistorius se za svůj čin zodpovídal u soudu, nakonec byl ale prouštěn na kauci