Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pistorius se chce zabít. Je v koncích, říká atletův nejlepší kamarád

Autor: mim

Byl propuštěn na kauci a může si užívat omezené svobody. Soud kvůli zabití partnerky Reevy ho čeká až za několik měsíců. Jenže podle slov nejlepšího přítele je Oscar Pistorius zlomeným mužem na pokraji sebevraždy.

"Z jeho hlasu se vytratila ta sebejistota, kterou vždycky měl," popsal atletův stav jeho kamarád Mike Azzie v pořadu televizní stanice BBC s názvem Oscar Pistorius: Co se opravdu stalo?

Dokument nabízí pohled do Pistoriusovy hlavy i do zákulisí vyšetřování tragické smrti jeho partnerky Reevy Steenkampové. Tu měl podle obžaloby jihoafrický olympionik chladnokrevně zavraždit, beznohý běžec však tvrdí, že šlo o tragickou nehodu.


"Strýček Mike", jak svému příteli Pistorius říkal, s jihoafrickým sportovcem přímo hovořil. "Ale jen co jsem s ním mluvil, tak je znát, že je úplně v koncích," prozradil

Už po Pistoriusově zadržení měla policie obavy o atletovo duševní zdraví a musel být pod neustálým dohledem. Ani po propuštění na kauci se však situace nezlepšila.

"Je na pokraji sebevraždy. Bojím se o něj. Je na tom opravdu špatně," řekl o několikanásobném paralympijském šampionovi a účastníkovi loňské londýnské olympiády Azzie.

Přitom ještě před několika týdny Pistorius hýřil sebevědomím. Když mu po zatčení policisté sdělili, že mu hrozí dlouhý pobyt ve vězení, dočkali se jasné odpovědi: "To zvládnu. Vždycky vyhraju."

Podle slov svého nejlepšího přítele to však teď slavný atlet nezvládá. Možná s blížícím se datem jednání myslí vedle sebevraždy i na to, že v soudní síni si svým vítězstvím tak jistý být nemůže.

Jednání o případu Oskara Pistoriuse probíhalo v jihoafrické Pretorii za velkého zájmu novinářů
Jednání o případu Oskara Pistoriuse probíhalo v jihoafrické Pretorii za velkého zájmu novinářů