Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Pistoriusovým právníkům se nelíbí podmínky kauce: Vraťte mu pas, neuteče!

Autor: ČTK, iSport.cz

Právníci slavného handicapovaného atleta Oscara Pistoriuse se u jihoafrického soudu odvolali proti podmínkám jeho kauce. Tvrdí například, že šestinásobný paralympijský vítěz, jenž je obžalován z vraždy přítelkyně, by měl mít možnost vycestovat ze země.

"Podmínky, proti nimž se odvoláváme, jsou neopodstatněné a nejsou odůvodněné fakty," píše se v odvolání, které podali Pistoriusovi právníci v pátek v Pretorii.

Pistoriuse soud propustil na kauci ve výši jednoho milionu randů (asi 2,2 milionu korun) 22. února. Atlet s podkolenními protézami se od té doby zdržuje v domě svého strýce Arnolda na předměstí Pretorie.

Soud čeká Pistoriuse v červnu. Účastník loňských olympijských her v Londýně je obžalován z plánované vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové, kterou zastřelil ve svém domě v noci na 14. července. Obhajoba tvrdí, že šlo o neúmyslné zabití, protože si Pistorius myslel, že střílí na vetřelce.

Šestadvacetiletý atlet musel podle podmínek kauce po propuštění odevzdat pas a všechny ostatní cestovní dokumenty. Podle právníků však u něj neexistuje riziko útěku, takže by měl mít možnost v případě oficiálního povolení vycestovat z JAR.

V odvolání, které má k dispozici agentura AP, také právníci zpochybňují způsob kontroly Pistoriusova pohybu ze strany probačních úředníků. Ti mají obžalovaného atleta ve strýcově domě navštívit minimálně čtyřikrát měsíčně.

"Nemá domácí vězení, ale musíme znát jeho pohyb, aby se nestalo, že tam přijdeme a on tam nebude. Během dne má 'volno', večer předpokládáme, že bude doma," řekl v únoru James Smalberger z probačního oddělení.

Právníci zároveň z principu protestují proti podmínce, že Pistorius nesmí pít alkohol a užívat zakázané látky, i když to nemá v úmyslu. Zároveň požadují, aby měl po ukončení vyšetřování možnost navštívit svůj dům, v němž se střílelo.

Handicapovaný běžeč Oscar Pistorius zažívá prudký pád z výsluní na dno
Handicapovaný běžeč Oscar Pistorius zažívá prudký pád z výsluní na dno