Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EXKLUZIVNĚ: Fotografie Josefa Váni z dětství: Jak si šlapal cestu na vrchol

Autor:

Slopné, obec na Valašsku s 600 obyvateli. Tam stojí rodný dům Josefa Váni (60). Nedaleko stále žije jeho maminka Marie (88) a sestry Jaroslava (63) s Evou (58). Ta pro Blesk vzpomněla na dětství s bratrem, který se stal nejslavnějším českým žokejem.

Starší sestra Jaroslava bydlí v Luhačovicích, mladší s mámou v Biskupicích. „Pepa má tu svoji neskutečnou odolnost po mamce. Jenom je škoda, že si nedávno zlomila ruku a je na tom momentálně zdravotně špatně. Ani vyfotit se nepůjde, není jí dobře,“ omlouvá maminku Eva Skovajsová. Když mluví o bráchovi, směje se. Dětství s ním bylo prostě báječné.

Bezvadný bráška

„Josef byl bezvadný bráška. Když bylo třeba, chránil mě. Občas jsme se samozřejmě dostali do takových těch běžných klukovsko-holčičích sporů,“ prozrazuje paní Eva. „Nic ho nezastavilo, měl vždycky hrozně moc elánu, sil, nápadů. Byl a je to naprosto správný kluk, jak má být,“ vzpomíná.

Sestra Josefa Váňi
Video se připravuje ...

Mrzí ji, že Josef nemá čas. Odstěhoval se do Chyše na západ Čech a za rodinou se dostane sporadicky.

„Je pořád jen s těmi svými koňmi, když zavolá, pozdraví, zeptá se co mamka a hned tvrdí, že nemá čas. Když se staví, tak opravdu jen na skok. Náš Pepa nemá nikdy čas,“ povzdechne si Eva Skovajsová.

„Dělá od rána do večera, soboty, neděle, svátky. Dostihy, aukce. Když přijede, je to svátek,“ dodá.

Váňa (vpravo) jako pionýr.
Váňa (vpravo) jako pionýr.

Pruďasové

Věří, že si bratr najde čas, aby navštívil maminku. A povyprávěl o poslední Velké pardubické, při níž spadl kousek před cílem z Tiumena. „Snad si o tom budeme moci promluvit, měl by se ukázat u mamky, až pojede na dostihy do Slušovic,“ vzkazuje Eva Josefovi.

„To, že skončil, ale nebere moc vážně. A radí to i ostatním. On ty koně tak miluje, že se časem vrátí, jenom netvrdím, že k té nejvyšší extratřídě,“ končí své povídání o starším bráškovi Eva Skovajsová.

Má ho ráda, i když jí občas ten paličák naštve. „Jsme takoví pruďasi a tvrďáci, zatneme se a musí být po našem. Vystřelíme, a hned se zase zklidníme. To jsou geny,“ směje se Váňova mladší sestra.

Tudy chodil za láskou

Váňa má i svoji stezku.Foto Blesk - Jiří Čada

Ze Slopné, rodiště slavného žokeje, vedla do Vizovic vždycky pěšinka. Tudy chodili místní ogaři za láskou a na pivo. Už několik let je tahle cesta turistickou stezkou Josefa Váni.

„Jasně po téhle lesní cestě se chodilo randit,“ vybavila si sestra osminásobného vítěze Velké pardubické Eva. „Teda já ne, ale brácha stoprocentně,“ rozesmála se.

„Zase tak často jsem tam nechodil,“ řekl nedávno Váňa. Po své »žluté«, kolem Čertova kopyta a tajemného dolu Rudovka až k vizovické sokolovně, už pěkně dlouho tenhle slavný Valach nešel.

„Mrzelo nás, že vloni nestihnul dojít na slavnostní otvírání stezky. Ale když on je tak zaměstnaný,“ omlouval »koňáka« starosta vísky Slopné Antonín Váňa.