Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britská uklízečka startovala ve snowboardingu: Bronz s čajem v podprsence!

Autor: om, ps

Britka Jenny Jones (33) si v sedmnácti letech oblíbila snowboarding. Aby se mohla zamilovanému sportu věnovat, odešla z Bristolu do francouzského střediska Tignes, kde pracovala jako pokojská v penzionu. O šestnáct let později vybojovala na olympiádě v Soči bronzovou medaili ve slopestylu!

Jones si ve třiatřiceti splnila olympijský sen. Medaili brala jako nejstarší z finalistek slopestylu, druhé nejstarší bylo o šest let méně! Jenny drží i další primát. Je vůbec první Britkou, která získala medaili na sněhu – ostatních 22 medailí je z ledu!

Své překvapivé umístění okořenila prazvláštním rituálem: Pro štěstí si do podprsenky dává sáčky s čajem!

Dnes už se na svůj příběh dívá spíš jako na dokonalou pohádku, ale ty začátky... Blondýnka původem z Bristolu udělala pro svoji vášeň vše. V penzionu v Tignes mj. prodávala koblihy, pracovala za barem. Dva dlouhé roky trvalo, než našla sponzory a mohla se snowboardingu věnovat více.

O start na ruské olympiádě mohla přijít! V prosinci sebou totiž při tréninku v Rakousku praštila tak tvrdě, že si musela dát měsíční pauzu. Až pak odjela do Ruska. Mrzelo ji, že rodiče nejeli s ní, ale po úspěšném závodě ji v Soči překvapili. Byli mezi diváky! „Potřebuju panáka whisky,“ povídal její táta Peter, když viděl dceru, jak přebírá cennou medaili. Dcera na tom byla podobně…