Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Trenér Sparty měl nůž na krku: Lavičkovi hrozil vyhazov, měl ho nahradit Rus!

Autor: nem

Tajemství sparťanského titulu je odhaleno. Utajovaná cesta sparťanského trenéra Vítězslava Lavičky (51) za svatým grálem českého fotbalu připomíná ságu středověkých reků. Dostal se ze zoufalé nicoty na trůn!

Střih v čase. Je 26. července 2013. Do pražské noci svítí okna letenských kanceláří. Za nimi nervózně podupává majitel Sparty Křetínský se svojí suitou. Náplň rokování? Panika, defenestrace Lavičky po arciostudném vyřazení z Evropské ligy od neznámých dřevorubců ze švédského Häckenu a návrhy na nového kouče.

„Nevěděli kudy kam. Neměli dopředu připravenou žádnou variantu. Nabízel se Rus Čerčesov, který o Spartu stál. Jeho jméno padlo, ale nakonec se lekli práce se zahraničním trenérem, proto dostal Lavička další šanci,“ prozrazuje zdroj blízký vedení Sparty.

Stanislav Salamovič Čerčesov (50, vedl Spartak Moskva proti Spartě v roce 2007 v tehdejším poháru UEFA, trénoval mimo jiné Innsbruck a nyní podepsal kontrakt v milionářském Dynamu Moskva) tak zůstal pod Uralem a Víťa na třídě Milady Horákové.

Triumf Jeana Maraise

Střih v čase. Je 4. května 2014. Do tváře metropole září lustry Generali Areny a pod nimi se šampáněm zkropený Lavička objímá s hráči. Dokázal to! Po čtyřech letech zaslouženě vrátil na Letnou hrdý titul. Miláček rudých tribun, decentní rytíř Jean Marais v marastu tuzemské kopané dojatě prohlašuje: „Jsem šťastný, že jsme splnili sen všech sparťanů.“

A svůj! V ten den dostal glejt ke vstupu do šlechtického stavu sparťanské historie. Vítězslav I., vévoda Letenský, stojí po boku velikánů Dicka, Ježka, Uhrina. Místo něj tam mohl být ruský bojar. Tak tenká je fotbalová lajna mezi zatracením a zbožněním.