Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ručinský, Nedvěd, Vykoukal a spol.: Útok na Krále!

Autor: top

Tatatatata! S kadencí kulometu se valí kritika na vedení českého hokeje. Hlasitější, ostřejší! Po legendě Bukačovi se ozvaly i současné hvězdy v čele s Ručinským a Nedvědem!

Zatímco názory Bukače v pořadu Máte slovo s M. Jílkovou, kde kouč dvojnásobných mistrů světa otevřel téma korupce v mládežnickém hokeji, se šéf svazu Tomáš Král snažil bagatelizovat, tohle už nemůže přejít jen tak!

S tvrdým vyjádřením proti jím vedenému svazu (ČSLH) přišla Česká asociace hokejistů, v jejímž čele jsou vedle Ručinského s Nedvědem ještě další bývalí hráči Jiří Vykoukal nebo Marek Černošek. „Mrzí nás, že se funkcionáři svazu a APK (majitelé klubů) nechtějí s dlouhodobě přetrvávající problémy, které byly v debatě jednoznačně pojmenovány, zabývat s patřičnou vážností,“ stojí v tiskovém prohlášení asociace, které vydal Černošek.

Hráči prý s vedením svazu vedou už dva roky jednání, jenže zatím vedou do slepé uličky. „Výsledkem jsou částečná a neúplná řešení, která stávající poměry v českém hokeji nevyřeší. ČSLH a APK svým přístupem pouze oddalují problémy, které se kumulují,“ tvrdí asociace.

Co na to svaz? Na rozdíl od minulých dnů se včera Blesku nepodařilo s šéfem Králem spojit.

Kufr plný problémů (aneb co Královi kritici vyčítají)

*kauza Růžička
* korupce v mládežnickém hokeji
* protekce v reprezentačních výběrech
* nekompetentnost svazových trenérů
* nevyvážené hráčské smlouvy
* přestupní a registrační řád
* netransparentnost užití dotací a peněz od sponzorů
* systém výchovy mládeže a soutěží

Vedení České asociace hokejistů (Výkonný výbor)

Marek Černošek, Josef Voltr, Jiří Vykoukal, Marek Černošek, Martin Ručinský, Martin Gillar. Ambasador: Petr Nedvěd

Šéf hráčské asociace Marek ČernošekFoto Jaroslav Legner (Sport)
Černošek: Hráči jsou otroky!

Bijí na poplach! „Je nejvyšší čas současnou situaci razantně řešit a trvat na dosažení změn. Jinak se může stát, že náš národní sport utrpí ránu, ze které se bude kvůli přístupu ČSLH roky léčit,“ říká předseda hráčské asociace Marek Černošek (38), bývalý obránce Vítkovic nebo Sparty, s níž dvakrát vyhrál extraligu.

Co je podle vás největší problém?

„Dlouhodobě se snažíme pohnout s tabulkovým systémem, přestupním a registračním řádem. Profesionální hokejisté jsou maximálně znevýhodněni zcela nevyváženou hráčskou smlouvou, kvůli které jsou v podstatě moderními otroky systému. Mládež je odmalička odsouzena držet krok a mlčet kvůli tabulkovým hodnotám a monopolu na jejich práva.“

Tvrdíte, že už jste nemohli jinak, než se takto ozvat. Proč podle vás jednání vedou do nikam?

„Nevím! S návrhem změn jsme byli za doktorem Králem, on řekl, že to má smysl, ale není jednoduché názory prosadit. Jenže už to trvá dva roky...“

Zaznamenali jste na vaše vyjádření reakci ze svazu?

„Od rána mám telefon přilepený k uchu. Takže ano. A byla dost negativní. Někdo to dokonce nazývá lží. Takhle se pak ale nikam neposuneme.“