Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Česká mistryně světa v inline hokeji se mění v muže: I chlapi oceňují moji odvahu

Autor: iSport.cz, bko

Jsou cíle sportovní a jsou cíle životní. Ty první má Věra Pančáková splněny, je trojnásobnou mistryní světa v inline hokeji a v trenérské funkci dokonce získala smlouvu v týmu Red Bull Salcburk. Ty druhé přicházejí na řadu teď, podstupuje totiž proměnu v muže. „Zjistil jsem, že mě stejně všichni berou jako jiného člověka. Nikdy mě nezařazovali mezi ženské, ani mezi chlapy. Vždycky mě brali jako Panči, jako osobnost, jako trenéra, jako hráče,“ řekl.

Její přezdívka ji provázela vlastně odmala, neurčité znění jako kdyby odpovídalo celé situaci. Puberta pak ukázala, že u Pančákové život pravděpodobně bude probíhat jinak, než u většiny lidí.

„U mě je to tak, že když mluvím o své minulosti, tak mluvím v ženském rodě. A naopak v budoucnosti o sobě mluvím jako o muži," řekla pro hokej.cz. K velkému životnímu kroku se žena, která má nakročeno k muži, rozhodla přistoupit v 38 letech.

Na řadu samozřejmě velmi rychle přišel strach. Jak přijme okolí novou identitu? Tady se může stát cokoliv. Ale reprezentační trenérka inlinového týmu žen se setkala s pochopením a upřímnými pohledy. Jak ve své domovině, tak v Rakousku, kde už třináct let žije. „I chlapi ocenili moji odvahu. Chápali, že jsem to pořád já," řekl pro magazín MF Dnes.

K výjimečnému rozhodnutí vedla dlouhá cesta. Nejdříve nezdařilý atletický sen, poté neshody s matkou, která ji v devatenácti letech vyhodila z domova. Žila s babičkou a byla rozhodnutá odejít do ciziny.

V Rakousku si už nechala odstranit prsa

Působila ve Švýcarsku, v Itálii a nakonec v Rakousku. Všude měla plno přátel a díky kamarádské a empatické povaze si vždy dokázala okolí získat. Jenže postupem věku se psychický stav horšil, a tak musel přijít záchranný kruh hozený od ženy, se kterou žije.

„Viděla, jak jsem čím dál depresivnější a jednoho dne přinesla knížku o německém skokanovi o tyči, který prošel změnou pohlaví. Tam jsem našel tolik paralel ze svého života," svěřila se.

V lednu pak přišla na řadu schůzka s psychiatrem a ukázalo se, že se chystá skutečně dlouhý proces. Pohled na svět po změně pohlaví se totiž člověku výrazně změní.

V Česku začíná proměna hormonální terapií, Pančáková si ale ještě dříve nechala v Rakousku odstranit prsa. V prosinci pak přijdou na řadu další čtyři operace, během kterých ji odstraní ženské orgány, rekonstruují močovou trubici a vytvří varlata. To vše potrvá rok a půl až dva.

O své netradiční cestě životem píše knihu, ta se bude jmenovat Sám mezi přáteli. „Psaní mi pomáhá zpracovat moje pocity. Nemažu svou minulost. I když v jiném těle, pořád to budu já," zůstává přesvědčená.