Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zažila děsivé chvíle jako Kvitová. Ruská hráčka pak kolabovala na kurtu

Autor: Pavel Novotný

20. prosinec 2016 zůstane navždy v mysli Petry Kvitové zapsaný jako jeden z nejhorších dní v životě. Po napadení ve svém prostějovském bytě skončila s pořezanou rukou v nemocnici a na tenis bude muset na čas zapomenout. Podobnou děsivou zkušenost, navíc s negativními důsledky, má za sebou i jeden z velkých talentů - ruská tenistka Anna Čakvetadzeová.

Všechno měla před sebou. Anna Čakvetadzeová patřila mezi největší tenisové talenty a svoji pověst dlouho potvrzovala. Ve 20 letech již byla pátou nejlepší hráčkou světa, na svém kontě měla účast ve čtvrtfinále Australian Open, Wimbledonu i semifinále na US Open. V roce 2007 však všechno změnila jedna prosincová noc.

Anna Čakvetadzeová měla přes sebou fantastickou kariéruFoto profimedia.cz

Do domu, kde Ruska žila spolu s rodiči a mladším bratrem, vtrhlo šest zlodějů. Odnesli přes 100 tisíc dolarů v hotovosti a další cennosti. Zločinci také napadli i otce Čakvetadzeové Tarpiševa. „Snažil jsem se jim bránit, ale mlátili mě do hlavy. Byla tma, ale myslím, že to bylo pažbou pistole," vyprávěl později šokovaný muž.

Spoutané rodině navíc vyhrožovali, že zabijí tehdy devítiletého bratra tenistky, který v domě také spal. "Hraj dál, přijdeme zase," vyhrožovali, že se vrátí.

Tehdy dvacetileté tenistce se narozdíl od Kvitové fyzicky nic nestalo, po psychické stránce se však už nikdy nevzpamatovala natolik, aby se mohla v plné síle vrátit na kurty. "Strašně jsem se bála, že umřu,  Během té noci mě to napadlo několikrát," popisovala zdrcená slečna.

Marná snaha o návrat a konec kariéry


Čakvetadzeová se od té doby marně pokoušel o návrat. "Jsem v pořádku, chci se soustředit jen na tenis," ujišťovala fanoušky. Že to však tak ani zdaleka nebylo, potvrdily následující měsíce. 

Rok po napadení figurovalo její jméno až na 265. místě světového žebříčku a i když se v roce 2010 na chvilku vrátila do elitní stovky, neměla už síly vyšplhat se zpátky na výsluní.

Hodně krutě se to ukázalo v prvních týdnech roku 2011. Na turnaji v Dubaji tehdy během utkání 2. kola s Caroline Wozniackou zkolabovala přímo na kurtu. "Když jsem k Anně přišla, jen mi stačila říct, že se jí zatočila hlava, to je vše," řekla její šokovaná soupeřka.

VIDEO: Děsivý moment na turnaji v Dubaji

Pro Čakvetadzeovou se nejednalo o jediný kolaps. Do dubna téhož roku kvůli zdravotním problémům, které dokonce vyústily ve ztrátu vědomí, nedohrála další tři zápasy.

A lékaři marně hledali důvod. „Když jsem odjížděla na turnaj, doktoři mě vyšetřili a říkali, že je všechno v pořádku. Já sama jsem se také cítila dobře. Proto jsem se rozhodla tady hrát,“ říkala po svém třetím kolapsu v řadě zoufalá tenistka.

Oficiální verze mluvila o dehydrataci, přetrénování, žaludečních problémech. To se však v plné míře nikdy nepotvrdilo. Psychicky zničená tenistka oznámila v září roku 2013 konec kariéry. Dnes pracuje jako tenisová expertka při přenosech Eurosportu.

ANNA ČAKVETADZEOVÁ
NAROZENA:  5.5.1987 v Moskvě
NEJVÝŠE NA ŽEBŘÍČKU:  5. (10.7. 2007)
VYHRANÝCH TURNAJŮ:  8
VÝŠKA/VÁHA:  171 cm / 63 kg
BILANCE NA OKRUHU:  296-170
PRIZE MONEY:  3 909 000 dolarů