Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příběh Rumuna Vatajelua, za něhož dala Sparta balík: Vydělává pro sestru

Autor: nem

Levý bek, který není levý na fotbalovou práci. Tak s tímhle kupovala Sparta Bogdana Vatajelua (23). Vyjde ji na sakra balík cirka 27 milionů korun, takže by měla vědět, co je to za hocha.

Podle rozhovorů, jež jsou s posilou z klubu Universitatea Craiova v Rumunsku k mání, nemá v hlavě místo mozku zmuchlanou stulpnu. Naopak! Hovoří jako inteligentní mladý muž.

Láska a víra

Pochází z rodiny, v níž zrovna nelétali pečení holuby do úst, a váží si své o dva roky mladší sestry, protože ví, že sportuje na její úkor. Pro ni už doma peníze nebyly a Bogdan se jí to snaží láskyplně splatit.

„Pokaždé, když dostanu výplatu, tak první věc, kterou udělám je, že jí jdu něco koupit. Moc mi na sestře záleží,“ cituje Vatjelua server prosport.ro. Zřejmě s tím souvisí i jeho pevné náboženské založení. „Jsem člověk víry, každou noc se modlím,“ pověděl o sobě Bogdan.

 

»Rosa« a slovník

Tak tenhle přemýšlivý chlapec ze země hraběte Drákuly už je rudý a hned první den na Letné potkal modlu. Maroda Tomáše Rosického! „Mile mě přivítal a podpořil mě. Říkal, že mi rád pomůže se vším, co budu potřebovat. Je pro mě velká čest být s ním v týmu,“ ocitl se v sedmém nebi Bogdan a prásknul na sebe, že už byl u knihkupce. „Stihnul jsem si koupit slovník, tak se pustím do češtiny,“ slíbil Vatajelu, že do 4. ledna, kdy sparťanům začíná příprava, bude louskat jazyk svého pražského chlebodárce.

Ligový podzim v 60 sekundách: AC Sparta Praha
Video se připravuje ...

Co o sparťanské posile nevíte

Odmítl prachy, chce Evropu

Podle rumunského tisku Vatajelu odhodil laso z německého druholigového Stuttgartu, když mu nabízel měsíční gáži v přepočtu 800 000 korun. Prý proto, že chce hrát Evropskou ligu. Na Letné si Bogdan vydělá zhruba polovinu a říká: „Sparta mě chtěla ze všech nejvíc.“

Chystá svatbu a staví puzzle

Bogdan si do Prahy přivede svoji usměvavou milou Alinu. „Chodíme s přítelkyní do parku a do kina a hrajeme různé hry. Třeba stavíme puzzle. Jestli se budu ženit? Jak si bude přát. Chodíme spolu dva roky, tak třeba příští rok,“ naznačil rumunský zadák, že myslí dopředu.

Okouzlil ho Idiot

Že nejdou dohromady fotbalista s Dostojevským? Ale jo! Bogdana ta přetěžká četba díla o lidskosti, epilepsii, lásce i vraždě okouzlila. „Idiot je moje oblíbená kniha, přečetl jsem ji třikrát,“ svěřil se Vatajelu. S tím, že to není jediný žánr, v němž rád listuje. „Naposledy jsem četl Ztracený symbol od Dana Browna,“ dodal čerstvý sparťan.