Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Neobvyklý experiment: letecký akrobat vs. pilot bobu! Kdo víc trpí?

Autor: Patrik Vacek

Normální „smrtelník“ by během chvíle omdlel. Trénovaní profesionální sportovci obrovský nápor na tělo zvládli. Letecký akrobat Martin Šonka si s bobistou Dominikem Dvořákem vzájemně vyzkoušeli náročnost jejich sportu. Kdo to má těžší, pilot letadla nebo bobu?

Oba jsou to piloti, oba dělají sport, ve kterém rozhoduje rychlost i to, jak zvládáte obrovské přetížení. Účastník letecké série Red Bull Air Race Martin Šonka se zapojil do testu s českým bobistou Dominikem Dvořákem a za dohledu toho druhého si vyzkoušeli oba sporty.

První klání se uskutečnilo v Salcburku, kde na sportovce čekal dvousedadlový akrobatický letoun. „Už když mi Martin dával padák a popisoval, jak s ním v případě nehody pracovat, bylo to trošku děsivé,“ prozradil Dvořák. To byl ale teprve začátek. Šonka předváděl s bobistou v kokpitu různé akrobatické kousky a přiznal, že ho vůbec nešetřil. Obvykle s netrénovanými lidmi jde do maximálního přetížení 4 až 5 G, Dvořák se ale v letounu dočkal i 7 G a navíc 4,5 G v záporném přetížení. „To pro mě byla novinka, protože v bobech, pokud se neotočíme, dosahujeme jenom kladného přetížení. Byl to prostě masakr!“ vyhrkl Dvořák.

Za tři týdny si role prohodili. Dvořák vzal Šonku pro změnu na ikonické místo bobistů, do německého Altenbergu. „Tady je nejtěžší dráha v Evropě a možná i na světě.“ Jsou tu místa, kde se dosahuje i přetížení 6 G, ale narozdíl od letadla tu bobový pilot nemůže svého parťáka dvojbobu příliš šetřit. Zkusili spolu tři jízdy, které Šonku hodně překvapily tím, jak se bob klepe a vibruje. „Měl jsem hlavu na kolenou, koukal do podlahy a čekal, jestli narazíme, nebo ne. Byl jsem jenom balík, který se veze,“ popisoval Šonka.

Oba sportovci se pak shodli v tom, kdo z nich to má o něco těžší. „V letadle to bylo o trochu náročnější,“ přiznal Dvořák. Co se týče řízení, tak je to podle nich docela podobné. „Řízení je docela věda. Je jen málo jiných sportů, ve kterých byste zažívali takové přetížení. K tomu oba sedíme v kompozitových neckách, takže podobného je dost,“ smál se letecký akrobat.