Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smutný konec hvězdy československého krasobruslení: Smrt v zapomnění!

Autor: pv

Uhrančivá černovláska Eva Grožajová patřila počátkem šedesátých let k největším krasobruslařským talentům. V roce 1960 vyhrála juniorské mistrovství Evropy a ve stejném roce získala i stříbro na univerziádě v Chamonix. Byla hvězdou tehdejšího komunistického Československa. Letos na přelomu února a března zemřela v zapomnění.

Rodačka z Bratislavy měla hodně příznivců a často mnoho fanoušků sledovalo její trénink na kluzišti v parku. „Na ledě byl jeden roh, který byl označený lanem. To znamenalo, že tam trénovala tehdejší celebrita Eva Grožajová. Naučila se tam první skoky a piruety,“ vzpomíná pamětník Gustav Eliáš.

Eva Grožajová (vlevo) Karol Divín a Jana Mrázková v Cortině d´Ampezzo
Eva Grožajová (vlevo) Karol Divín a Jana Mrázková v Cortině d´Ampezzo

Kromě titulu z juniorského mistrovství Evropy a stříbra z univerziády dokázala Grožajová ovládnout i Východoněmecký šampionát v roce 1962. Na vrcholných akcích jako bylo seniorské mistrovství světa či Evropy se umisťovala v nejlepší desítce.

V polovině šedesátých let ale její závodní kariéra skončila. „Eva studovala na univerzitě a na mantinelu měla učebnici. Během přestávky ke knize odběhla a učila se. To nebylo ono, protože se pořádně nesoustředila,“ prozradila její někdejší světoznámá trenérka Hilda Múdrá, jenž stála za úspěchy legendárního Ondreje Nepely.

Eva Grožajová ještě nějaký čas vystupovala v krasobruslařských exhibicích. Později se provdala a přijala příjmení Bergerová.