Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Konec skrývání, Koukalová ukázala knihu fanouškům: fronta a nervy!

Autor: Martin Hašek

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová kvůli zranění a olympijské nejistotě na dlouhé měsíce zmizela z očí svých věrných fanoušků, ve čtvrtek v podvečer se s nimi ale napřímo potkala při autogramiádě své knihy „Jiná“. Lidé na ni v dusnu a vedru čekali ve frontě i přes hodinu a půl. Koukalová si na oplátku vybrala z publika kmotru knihy, malou holčičku jménem Klára.

O hvězdě v červeném si ještě mohli nechat jenom zdát. Lidé v prvním patře pražského knihkupectví na Václavském náměstí ale už čekali dlouhé desítky minut a nervozita narůstala.

„Starejte se o sebe!“ odsekl pán přibližně na kótě 50 od dosud prázdného stolku na autogramy, když mu dvě dámy vytkly, že držel místo kamarádovi. „Je teplo, narůstá napětí. Prosíme vás, abyste byli obezřetní,“ ohlásila do mikrofonu moderátorka.

Už ale zbývalo jenom pár minut.

„Čeká tady spousta lidí. Takže dnes žádná selfie, žádné fotografie, žádná věnování!“ zaznělo ještě upozornění do davu.

A pak už se sálem rozlehl nadšený potlesk, když se Gabriela Koukalová v červených šatech prodírala směrem ke své židli. Ta umělecky založenou dívku vítala jen kousek od polic s knížkami o architektuře nebo užitém umění, a jen pár metrů od od sborníků děl Michelangelových nebo da Vinciho.

ANKETA: Konečně se někdo nebál říct pravdu, vzkazují fanoušci Koukalové
Video se připravuje ...

„Jsem hrozně překvapená, kolik se vás tady sešlo, to je neuvěřitelný!“ pozdravila natěšené fanoušky Koukalová.

A pak si přímo mezi nimi vybrala kmotru své knížky.

„Už chvíli mám vybranou holčičku s brýlemi,“ usmála se na holčičku, která v tu ránu seskočila ze zad svého doprovodu, a pak pomohla knihu pokropit šampaňským.

A už to jelo. Koukalová měla pro každého úsměv a drahocenný podpis. Lidé se pak trousili pryč v dusnu, ve kterém jim často stékal z čel pot, jako by se právě vrátili z trestného kola. Ale vypadali spokojeně.

„Pro mě je Gabriela Koukalová fenomén sportu. Za všechno, co udělala, si zaslouží poděkovat od všech fanoušků,“ líčil důchodce, který dorazil z Loun. A šokující otevřenost biatlonové reprezentantky, mu nevadila.

„Ona je upřímná. Jak to myslí, tak to řekne. Někdy si sama pro sebe udělá zle. Ale ta upřímnost je její dobrá vlastnost. Holt se to některým lidem třeba nelíbí, ale já si myslím, že když řekne pravdu, tak je to dobré,“ líčil.

Gabriela Koukalová se spoluautorem Martinem Moravcem při křtu své knihy
Gabriela Koukalová se spoluautorem Martinem Moravcem při křtu své knihy

„Výborný, já to chválím, protože málokdo se takhle otevře a řekne, co si cítí, a co si myslí,“ chválil muž, který se představil jako zámečník z Nového Boru.

Paní, která kupovala dárek k svátku pro manžela, dorazila jen z Černého Mostu. A přiznala, že na úryvky z knihy, které se objevily v médiích, zaznamenala rozporuplné reakce.

„Spousta známých teďka Gabču nemá rádo. Slyšela jsem spíš ty negativní projevy než ty pozitivní. Já čekám, až knihu přečtu, pak budu kritizovat, jak je to napsané. A pak, udělala toho hrozně moc pro sport i pro Českou republiku, proč ji hanit,“ uvedla.

I proto mnozí fanoušci doufají, že se jejich hrdinka do světa bílé stopy a černých terčů, jednou vrátí.

„Já si myslím, že ještě furt tam jsou pootevřená vrátka. Myslím, že by se nám za rok, za dva mohla vrátit, možná i na příští olympiádu. Dvaatřicet roků není takový věk,“ přálo si jedno z doufajících srdcí.

Koukalová: Chápu, že lidi rádi vidí někoho vítězit a usmívat se, ale je to pouze skořápka
Video se připravuje ...