Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Známá česká horolezkyně otevřeně: Jak zvládá na horách menstruaci a čůrání?

Autor: sjs

Její jméno je pojem mezi dobrodruhy. Horolezkyně Renata Chlumská (44) je první Češkou, která v roce 1999 zdolala nejvyšší horu světa Mount Everest. Jelikož miluje adrenalinové výzvy, tak se rozhodla koupit si i cestu do vesmíru. Chlumská se nebojí dokonce promluvit ani o intimních tématech.

Horolezkyně Renata Chlumská je dcerou českých emigrantů, jež uprchli do Švédska. Tam se jim i dcera Renata narodila. Když před 19 lety zdolala nejvyšší horu světa Mount Everest, podařilo se jí to tak vlastně jako první Češce i Švédce, protože má dvojí občanství.

„Když jsem stoupala na Everest, nevěděla jsem, že tam ještě žádná Češka nebyla. Šla jsem tam s tím, že budu první Švédkou, pokud to dobře dopadne,“ vzpomínala Chlumská v rozhovoru pro magazín Pátek Lidových Novin.

Renata Chlumská se nezalekne žádné výzvy
Renata Chlumská se nezalekne žádné výzvy

Horolezectví je převážně mužskou záležitostí, a tak jako žena musí čelit problémům, které pány na dobrodružných výpravách trápit nemusí. „Třeba se mi hůř chodí na záchod. Hodně jsem to řešila, když jsem jela na Šiša Pangmu v roce 1998. Tehdy jsem se ptala přítele Görana, jak teda chodí holky čurat. A on mi řekl, že to neví, protože se žádnou nikdy nelezl. Musela jsem si na to přijít sama. Našla jsem si proto kelímek s víčkem a tak jsem to vyřešila,“ prozradila Chlumská.

Kromě vykonávání potřeby jsou dalším problémem menstruace. „Dá se oddálit pomocí hormonů, ale to zas zvyšuje riziko embolie. Takže se to nedoporučuje ve vysokých výškách. Když se to stane, nedá se nic dělat. Je to krátká doba a člověk to přežije, nedělám z toho vědu. Svého pohodlí se vzdám jen na pár dní a dělám to dobrovolně. Vezměte si, kolik lidí na světě žije v katastrofálních podmínkách každý den – a musí to zvládat,“ upozornila Chlumská, která se rozhodla pokořit kromě nejvyšších vrcholů i vesmír.

„Mám koupenou letenku od společnosti Virgin Galactic a během dvou nebo tří let bych už měla letět. Mám lístek číslo 192. Stojí 250 tisíc dolarů. Někdo si za to koupí hezké luxusní auto, já jsem to investovala takhle.“