Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čech předčil Voráčka, je nejbohatším sportovcem v Česku. Jágr "zchudl"

Autor: ČTK, iSport.cz

Na pozici nejlépe placeného českého sportovce se po roční pauze vrátil fotbalový brankář Petr Čech z Arsenalu. Podle magazínu Forbes si za uplynulý rok vydělal 242 milionů korun a na druhé místo odsunul loňského vítěze, hokejového útočníka Philadelphie Jakuba Voráčka.

Voráček se před rokem vyšvihl do čela po podpisu osmiletého kontraktu s Flyers celkem na 1,6 miliardy korun. Za sezonu 2016/17 jeho příjmy z platu a sponzorských smluv činily 322 milionů korun, za uplynulý ročník mu Forbes vypočítal "jen" 222 milionů.

Do čela žebříčku sestavovaného za období od loňského července do letošního června se tak dostal opět Čech , jenž si v předposledním roce svého kontraktu s Arsenalem vydělal o dvacet milionů korun více. Bývalá reprezentační jednička vládla žebříčku od roku 2014, kdy ho Forbes sestavil poprvé.

Nejlépe placení čeští sportovci
v roce 2017>>>
v roce 2016>>> 
v roce 2015>>> 
v roce 2014>>>

Čech je v elitní pětce jediným fotbalistou, za ním následují čtyři hokejisté. Třetí je nováček v žebříčku David Pastrňák , jenž loni v létě podepsal šestiletou smlouvu s Bostonem na 878 milionů korun a vydělal si tak 176 milionů. Za ním jsou v pořadí jeho klubový spoluhráč David Krejčí (165 milionů) a Ondřej Palát z Tampy Bay (123).

Na šestém místě zastupuje basketbal Jan Veselý z Fenerbahce Istanbul (120) a po něm následují opět hokejisté Martin Hanzal z Dallasu (116) a Tomáš Plekanec z Montrealu (110). Jedinou zástupkyní individuálních sportů v Top Ten je na deváté pozici tenistka Karolína Plíšková (96), jež byla loni v úvodu sledovaného období světovou jedničkou. Desítku uzavírá hokejový brankář Petr Mrázek (91), který bude od příští sezony chytat za Carolinu.

Oproti minulým letem chybí v žebříčku například hokejová legenda Jaromír Jágr . Šestačtyřicetiletý útočník měl v Calgary nižší plat než v dřívějších působištích a v průběhu uplynulé sezony se po zdravotních problémech vrátil z NHL do prvoligového Kladna.

Forbes počítá žebříček z platů v klubech, prize money a příjmů od reklamních partnerů a sponzorů. Jde o hrubou částku, tedy před odečtením daní, pojištění či poplatků agentům.

Nejlépe placení čeští sportovci podle magazínu Forbes (v milionech korun):
1. Petr Čech (fotbal, Arsenal) 242, 
2. Jakub Voráček (hokej, Philadelphia) 222
3. David Pastrňák 176, 
4. David Krejčí (oba hokej, Boston) 165, 
5. Ondřej Palát (hokej, Tampa Bay) 123, 
6. Jan Veselý (basketbal, Fenerbahce) 120, 
7. Martin Hanzal (hokej, Dallas) 116, 
8. Tomáš Plekanec (hokej, Montreal) 110, 
9. Karolína Plíšková (tenis) 96,
10. Petr Mrázek (hokej, Carolina) 91.

Oproti minulým letem chybí v žebříčku například hokejová legenda Jaromír Jágr.
Oproti minulým letem chybí v žebříčku například hokejová legenda Jaromír Jágr.