Romana Barboříková
24. července 2018 • 11:59

Odměny za Tour? Miliony, ale i srážky a daně. Pro jezdce to není zdroj obživy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bezkonkurenčně je to nejsledovanější cyklistický závod na světě. 105. ročník „Staré dámy“ vystřídal fotbalový světový šampionát či slovutný tenisový Wimbledon. V popularitě si tyto akce mohou konkurovat, v odměnách za výhru už je to pak pro cyklisty horší. Vítěz v Paříži sice získá 500 000 eur (12,9 mil. korun), ale na účet mu přijde mnohem méně. Bývalý profesionál František Raboň v článku vysvětlí, jaké srážky závodníky potkají. A jak si stojí vítěz Tour v porovnání třeba s výdělkem Novaka Djokoviče ve Wimbledonu?



Tři týdny šlapou ve strojovém tempu, v sedle stráví mnohdy i okolo pěti hodin denně, úmorné vedro v nížinách střídá rapidní ochlazení v horách vysokých i okolo dvou tisíc metrů, kde se sunou na slavné velikány jako Alpe d´Huez či Tourmalet, kam mají mnozí problém vyjít i pěšky. Taková je letošní Tour de France z pohledu cyklistů.

A jaká je odměna hlavních hrdinů tohoto velkolepého díla? V případě těch nejlepších jsou to samozřejmě i prize money. Ten, kdo oblékne v neděli na Champs-Élysées žlutý dres pro celkového vítěze, dostane k tomuto oblečku i šek na 500 tisíc eur (asi 12,9 milionu korun). A není to zdaleka jediná odměna v průběhu celé Tour. Třeba za etapové vítězství vydají pořadatelé 11 tisíc eur, nositeli maillot jaune dají za každý den, kdy žlutou barvu obléká, 500 eur.

A jsou zde i další prémie. Třeba vítěz bodovací soutěže, kde to má opět dobře rozjeté Slovák Peter Sagan , obdrží 25 tisíc eur (asi 646 tis. Kč) a za každý den v zeleném 300 eur. A bez odměn nezůstávají ani další v pořadí.

Například loňský vítěz Chris Froome se svými parťáky z týmu Sky vydělali 716 590 eur (asi 18,8 mil. Kč). Není to ale tak růžové, jak se může na první pohled zdát. „Vítěz sice dostane třeba půl milionu eur, ale z té částky se ukrajují daně, které jsou ve Francii celkem vysoké, něco jde na boj proti dopingu a něco jde unii cyklistů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud