Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Anglický klub vymaloval šatnu hostů růžovou. Co tím chce docílit?

Autor: hnh

Pořádné překvapení pro soupeře! Druholigový anglický celek Norwich City se rozhodl vymalovat šatny hostí na růžovou. Tedy barvou, která by měla snižovat hladinu testosteronu a mít na hostující fotbalisty zklidňující efekt.

Stejná metoda se používá v amerických věznicích, kde jsou barvou nazvanou „hluboká růžová“ vymalované stěny pro zmírnění agrese vězňů a podporu empatie.

Na téma efektu růžové barvy ve sportu promluvil pro web televize BBC lektor sportovní psychologie na Univerzitě v Suffolku Alexander Latinjak. „Efekt růžové přichází, protože je spojená se zážitky z dětství,“ prohlásil Latinjak.

„Pokud je pravdou, že růžová snižuje hladinu testosteronu, kouč by měl přesně vědět, jak toho takticky využít,“ pokračoval doktor.

V Anglii však nejde o první případ zvýhodňování domácího celku. Manažer Cambridge United John Beck nechával začátkem devadesátých let na vlastním hřišti posekanou trávu tak, aby v rozích zůstávala vysoká kvůli taktice svého mužstva založené na dlouhých míčích za obranu. Kromě toho měl také nechávat vysokou teplotu v šatně hostů až na nesnesitelné hodnoty a soupeři pro rozcvičku poskytnout prasklé balony.