Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Dudův netradiční dotazník: Průšvihy? Jen drobnůstky a všechny jsem ustál

Autor: Simona Kubišová

Patřil k největším postrachům extraligových stadionů. Hokejový útočník Radek Duda (39) letos začal sezonu v prvoligových Benátkách nad Jizerou, které jsou farmou Bílých Tygrů z Liberce. Možná se tak v nejvyšší soutěži opět objeví. Pro deník Sport bouřlivák Duda odpovídal na otázky v netradičním dotazníku.

Nejdůležitější gól?
„Ten jsem dal teď na stadionu v Letňanech, když jsem Ríšu Žemličku stáhnul o 800 korun.“


Oblíbený rituál?
„Obléknu se a jdu na led.“

Nejoblíbenější novinář?
„Žádný. (smích) Ne, z deníku Sport jich jsou mraky. Nepříjemní jsou ti, kteří se rýpají ve vašem soukromí. To pak odnášela rodina a bylo těžké přesvědčovat rodiče, jak se věci mají. Bulvár dokáže udělat ohromné věci.“

Dudova NEJ: Můj největší průšvih... a nejdůležitější trenér
Video se připravuje ...

Nejpovedenější zápas?
„To byl snad každej.“

Největší moment kariéry?
„Asi až hokej pověsím na hřebík.“

Největší průšvih?
„Žádný nebyl. Možná nějaké drobnůstky, ale vždycky jsem to ustál.“

Nejdůležitější trenér?
„Zrovna nedávno jsem o tom přemýšlel. Hlavně ti, kteří s vámi uměli pracovat, nechali vám volnost, nechtěli vás měnit a brali vás takového, jaký jste. Pak do toho připojili trochu té psychologie. Například Bryan Maxwell ze zámořské ligy WHL. U něj jsem hokejově odmaturoval. Během roku mě naučil moc a nikdy na něj nezapomenu. Hrozně rád pak vzpomínám na Mariana Jelínka v Plzni nebo na Vladimíra Růžičku ve Slavii během zlaté éry.“

Největší úlety Radka Dudy:
2002 O trenérovi Aloisi Hadamczikovi řekl, že je šišlavý Polák. Od té doby si pod tímto koučem nezahrál v národním týmu. 
Po výměně z Plzně do Slavie obvinil kapitána Plzně Josefa Řezníčka, že prodává zápasy. Řezníček zase osočil Dudu , že dopuje.
2003 V utkání Slavie s Libercem byl vyloučen do konce zápasu. Následně šel do šatny soupeře, kde dal pěstí Martinu Čakajíkovi. Duda to popíral, ale usvědčil ho videozáznam.
2005 Po zápase se Vsetínem údajně uhodil šestnáctiletého fanouška domácích, který byl podle slov Dudy opilý a chtěl ničit autobus.
2008 Při angažmá v Českých Budějovicích měl při tréninku potyčku s Milanem Gulašem .
2010 Při utkání Plzně a Slavie dal facku při podávání rukou Vladimíru Růžičkovi mladšímu. Poté poznamenal, že byla výchovná, jelikož to táta neudělal.
2012 Byl odsouzen za napadení důchodce na přechodu pro chodce k trestu tříměsíčního odnětí svobody s podmíněným odkladem na jeden rok. Duda tvrdí, že důchodce pouze štípnul do tváře.
2015 Při utkání Karlových Varů se Zlínem udeřil hlavičkou Oldricha Kotvana. Kromě trestu do konce utkání dostal i trest na několik zápasů.

Bouřlivák Duda je zpátky. Fanoušci se asi těší, až si na mě zakřičí, říká
Video se připravuje ...

Radek Duda pohovořil o svém návratu do Česka s reportérkou iSportTV Simonou Kubišovou
Radek Duda pohovořil o svém návratu do Česka s reportérkou iSportTV Simonou Kubišovou