17. května 2018 • 20:26

Říha s Dudou: Nemáme se za co stydět. Francouz na NHL má

Autor: adl, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nevyšlo to. Znovu. Česká hokejová reprezentace potřetí v řadě končí na mistrovství světa ve čtvrtfinále, s USA prohrála po velkém boji 2:3. Čtvrtfinále rozhodl dvěma góly hvězdný Patrick Kane. „Ukázal, v čem je geniální,“ uznal smířlivě bývalý reprezentant Radek Duda, který byl společně s trenérem Milošem Říhou hostem deníku Sport. „Škoda, že ve střelecké formě nebyl Roman Červenka, jeho góly chyběly,“ dodal zkušený kouč ke kapitánovi národního týmu.



Češi bojovali, ale na postup do bojů o medaile to nestačilo. „Bylo to kdo s koho. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a bylo jasné, že kdo dá gól, ten vyhraje,“ hodnotil Duda třetí třetinu. Zápas rozhodl individuální akcí Patrick Kane. „Přechod hráče jeden na jednoho v jakémkoliv prostoru na ledě dělá rozdíl v hokeji. To zakončení má parádní, bohužel,“ dodal známý bouřlivák.

Říha, který naposledy působil na střídačce Slovanu Bratislava, to viděl podobně. „Rozhodl rozdílový hráč, to bylo patrný a jednoznačný,“ řekl ke Kaneovi. „Ale rozhodlo také hokejové pravidlo: nedáš, dostaneš. Roman Červenka měl před gólem na 2:3 velmi dobrou šanci do prázdné brány,“ mrzelo Říhu.

Co rozhodlo pro Ameriku? Rozdílový hráč Kane, shodli se Duda a Říha
Video se připravuje ...

I přes porážku se ve čtvrtfinále zaskvěl Pavel Francouz, který bude od nové sezony bojovat o místo v Coloradu. „Svou pílí a prací se vypracoval ve výborného brankáře. Myslím, že už je tak zkušenej, že by tam mohl odchytat dobrou sezonu, šance vidím veliký,“ vyhlíží Říha pozitivně do budoucnosti Francouze.

Duda přidal k Francouzovi zajímavou vzpomínku. „Když jsem ho viděl, jak chytával v Ústí nad Labem, tak by mě osobně nikdy nenapadlo, že by mohl podepsat kontrakt v NHL. Je to jenom příklad a ukázka toho, že na sobě pracuje, chce v životě něčeho dosáhnout. Je to motivace i pro další hráče, kteří budou někdy v životě poslaní do první ligy,“ dává Duda naději.

Duda o Francouzovi: Je příkladem toho, jaký progres dokáže člověk udělat, když něčeho chce dosáhnout
Video se připravuje ...

Oba experti viděli na vystoupení národního týmu na světovém šampionátu v Dánsku spíše pozitiva. „Neměli jsme žádnou velkou krizi, od začátku mistrovství jsme se zlepšovali. S příjezdem hráčů z NHL se mužstvo výrazně zvedlo, všichni hráči byli daleko sebevědomější,“ podotkl Říha. „Kluci odehráli parádní turnaj. Za mě jako fanouška jsem dlouho neměl takovou radost ze hry národního týmu. Určitě je na čem stavět,“ těšilo Dudu.

Duda o Červenkovi: Nebyl gólovej a neměli chemii v týmu. Dávám to za vinu Pepovi Jandačovi
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Říhu těšila také podpora českých fanoušků, kterých si do Dánska našlo cestu hned několik tisíc. „Český národ ukázal, že je hokejovej. Vytvořil klukům domácí prostředí, fanoušci byli úplně neuvěřitelní. Musíme to hodnotit, byť jsme zase vypadli ve čtvrtfinále, kladně.“

Za posledních dvacet let neměl národní tým na světovém šampionátu tak nízký věkový průměr. Oběma expertům se výkony mladých hráčů líbily. „Byla tam spousta mladých hráčů, kteří se s tím popasovali, mě osobně překvapili,“ řekl Říha. „Ale do doby, než přijeli Davidové z Bostonu, byl tým úplně jiný, balancovali jsme, jestli vůbec postoupíme do čtvrtfinále. Tým dostal úplně jinou nálepku a jinou kvalitu. Do budoucna je potřeba zapracovat na detailech našeho projevu hry,“ doplnil Duda.

Duda se zdrcenými hráči soucítil. Sám za svou dlouhou kariéru zažil nejedno zklamání. „Kluky to bude hodně bolet. Američani byli hratelní, první třetinu dominovali, ale pak jsme hru vyrovnali. Zápas skončil, jak skončil kvůli individuálním chybám. Je to škoda, ale takovej je sport, takovej je hokej. Může vyhrát jenom jeden,“ zakončil hodnocení.

Duda o Kaneovi a jeho gólu proti Česku: Ukázal to, v čem je geniální
Video se připravuje ...

HODNOCENÍ PO ZÁPASE

 

HODNOCENÍ PO 2. TŘETINĚ

 

HODNOCENÍ PO 1. TŘETINĚ

 

HODNOCENÍ PŘED ZÁPASEM

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud