Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Fenin potřebuje pomoc. Chlast z něho dělá trosku! Cugrunt hodinu a půl po poledni!

Autor: Petr Němec

Kam se to řítíš, mladý muži? Kam se to řítíš, vicemistře světa? Kam se to řítíš, zlatý hochu české kopané? Martin Fenin (32) se po drahném čase objevil na veřejnosti. Nebyl na něj veselý pohled.

»Feňa«, který se sám léčil z depresí, měl na tiskovce svolané Českou asociací fotbalových hráčů promluvit k projektu na podporu duševního zdraví. Nepromluvil! Nebyl schopen dát do kupy tři holé věty v rodném jazyce. Byl odejit, aby nespáchal ostudu.

Praha, vyhlášená restaurace U Rarášků, čtvrtek 2. května. Rafičky hodin ukazovaly čas 13:30, když host pronesl ke kámošovi: „Hele, támhle je fotbalista Fenin a je cugrunt.“ Rarášek Martin napůl bděl, napůl tloukl špačky.

Při poklepání na rameno a pozdravu: „Zdravíčko, Martine. Už jsme se dlouho neviděli. Můžeme vás vyfotit?“ se zavrtěla jeho kštice předčasně prokvetlá šedinami a z úst se mu vydralo: „Jé, dobrý den, to víte, že jo.“

Ztěžka, mátožným pohybem vstal, a v tu chvíli se zvedla od jeho stolu půvabná žena a prohodila: „Počkejte, já vám ho trošku upravím.“ Šminkou na štětečku zručně dělala, co mohla, leč tady by nepomohl ani balzám v rukou odborníků na egyptské faraony.

„Jo, to je moje slečna,“ zamumlal »Feňa«. Byla to jeho poslední slova, pak už ze sebe nevypravil nic… Je nemocný „Nejsem jeho slečna, jsem maskérka. Nemám s Martinem nic společného, vždyť vidíte, že je…“ usmála se trpce ta šikovná hnědovláska.

Napůl bděl, napůl hnípal. Martin Fenin měl debatovat o psychice fotbalistů, ale zmožen alkoholem to musel vzdát.
Napůl bděl, napůl hnípal. Martin Fenin měl debatovat o psychice fotbalistů, ale zmožen alkoholem to musel vzdát.

Ano, byl už zase v totálním rauši a nepoužitelný. On, bývalý reprezentant s  bankovkami ze štace ve Frankfurtu na kontě. On, hezoun, před nímž rozevíraly dokořán klíny dámy všeho věku. Kdysi!

Ve čtvrtek se s jednou vyhrnutou nohavicí potácel vstříc davu metropolí při shovívaném slůvku postarší paní: „Chudák.“ Trosku z něj dělá démon lihuplných přiboudlin! „Martin je nemocný. Má kolem sebe spoustu lidí, kteří mu chtějí pomoci, ale on neví, jestli chce. Jeho alkoholismus je na hraně a někdy se bojím, že už za hranou.“

Tak trefně pojmenoval neblahý stav někdejšího supertalentovaného střelce syn slavného otce Ivana Pavel Hašek, který pro bohulibou organizaci, jež se stará o hráče bez angažmá, pracuje. Když Fenin vrávoral ulicí někam za dalším douškem, v očích se mu zračila bezmoc…