Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Federerův první Wimbledon: Bezva los, říkal si Novák. Co udělala Mirka?

Autor: rau

V neděli to bylo na den přesně dvacet let, co ve wimbledonském All England Clubu debutoval Roger Federer (37). Na místě, kde později vyhrál osm trofejí, mu v roce 1999 stál v cestě český reprezentant Jiří Novák (44). „Na trávě jsem nevynikal, takže jsem si říkal, že mám na první kolo bezva los. Juniora, co získal divokou kartu,“ vzpomínal někdejší pátý hráč světa.

Novák tehdy sedmnáctiletého mladíka opravdu udolal 6:3, 3:6, 4:6, 6:3, 6:4. „Roger tehdy nebyl špatný, ale v průběhu zápasu by mě ani nenapadlo, kam až to dotáhne,“ vyprávěla bývalá česká hvězda na webu france24.com.

Roger Federer, osminásobný wimbledonský šampion, s manželkou Mirkou
Roger Federer, osminásobný wimbledonský šampion, s manželkou Mirkou

Po dvaceti letech je Federer v jiné úloze. I když se jeho kariéra chýlí ke konci, patří na turnaji turnajů (startuje v pondělí) mezi největší favority. „Hrál jsem proti Djokovičovi , Nadalovi i Federerovi. Roger je prostě výjimečný. Opravdová reklama na tenis,“ klaní se Novák.

S rodákem z Basileje měl vždycky férový vztah. Díky Federerově slovenské manželce Mirce a jeho fyzioterapeutovi Pavlu Kovačovi k sobě měli s hvězdou první velikosti blízko. „V šatně jsme spolu hráli ping-pong, chodili jsme do bazénu. Ale o jeho debutu ve Wimbledonu jsme nikdy nemluvili,“ smál se Novák.

Když nakupuje Federer s Mirkou! Vypuklo šílenství, k zavřenému obchodu přijela policie - podívejte se zde »