Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žádné tak určitě. Cantona zaujal proslovem, který se ve fotbale vymyká

Autor: iSport.cz, ČTK

Že fotbalisté při rozhovorech opakují jen nudné fráze? Ne vždy. Bývalý útočník Manchesteru United Eric Cantona okořenil čtvrteční losování základních skupin fotbalové Ligy mistrů filozofickým vystoupením. Poté, co dostal Cenu prezidenta UEFA, citoval z Krále Leara a mluvil o vědě, válce, zločinu a nesmrtelnosti.

Cantona odstartoval vystoupení v Monaku citátem z tragédie Williama Shakespeara. "Čím jsou mouchy hochům prostopášným, tím jsme my bohům a ti nás pro zábavu zabíjí," prohlásil někdejší francouzský reprezentant, který cenu od Aleksandera Čeferina dostal za přínos fotbalu, vynikající úspěchy a mimořádné osobní kvality.

"Věda už brzy stárnutí nejen zpomalí, ale úplně ho zastaví a my budeme nesmrtelní. Budou nás zabíjet pouze nehody, zločiny a války, které se však naneštěstí znásobí. Miluji fotbal, děkuji," přidal třiapadesátiletý Cantona, který nikdy neměl ke květnatým a tajuplným vyjádřením daleko.

Něco podobného předvedl už na tiskové konferenci v roce 1995 poté, co dostal osmiměsíční zákaz činnosti za napadení fanouška. "Když letí rackové za rybářskou lodí, je to proto, že si myslí, že budou do moře vhozeny sardinky. Děkuji vám pěkně," byla jediná slova, která tehdy pronesl.

Lionel Messi a Cristiano Ronaldo na losování základních skupin Ligy mistrů
Lionel Messi a Cristiano Ronaldo na losování základních skupin Ligy mistrů