Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Žil si jako král. Neuvěřitelné bohatství Kobeho Bryanta (†41)

Autor: ptr

Legenda basketbalového klubu Los Angeles Lakers Kobe Bryant (†41), který v neděli přišel s dalšími osmi lidmi - včetně jeho třináctileté dcery Gianny - o život v troskách zříceného vrtulníku, za sebou zanechal obchodní impérium, které zdaleka přesahovalo hranice basketbalového hřiště. Jeho odkaz se netvořil pouze pod vysokými koši, ale i v byznysovém prostředí. Byl známý jako investor, kouč ostatních sportovců a majitel vlastní obchodní značky. Celkem se jeho majetek odhaduje na 500 milionů dolarů (téměř 11,5 miliardy korun)!

»Black Mamba«, jak se Bryantovi přezdívalo, se podnikání začal věnovat už během veleúspěšné hráčské kariéry. V roce 2013 spoluzakládal firmu Bryant Stibel a poskytl kapitál na její rozjezd. V těchto aktivitách se inspiroval svými úspěšnými předchůdci. Jedním z příkladů je Earvin »Magic« Johnson, který začal podnikat v roce 1987 a investoval během let do řady známých podniků.

Úspěch se dostavil a Bryantova společnost má aktuálně přes 2 miliardy dolarů v aktivech. Reputace, kterou si vydobyl jako sportovec i podnikatel, byla klíčovou pro úspěšné působení ve světě byznysu. Také zde uplatňoval svou pověstnou mentalitu mamby. Vždy chtěl být nejlepší a s ničím jiným se nespokojil.

Později začal podnikat i v mediální sféře a za svůj krátký animovaný film „Dear Basketball“, který vznikl na základě oznámení konce kariéry, dokonce získal Oscara. Investoval také do automobilů. V jeho garáži parkovaly Chevrolet Impala 1963, Ferrari 458 Italia či jeho bratříček Ferrari 430, Jeep Wrangler, dvoudvéřové kupé o výkonu 700 koní Lamborghini Avendator a od stejné firmy také model Murcielago. Dále ohromující limuzína Bentley Azure Mulliner, sportovní vůz Bentley Continental GT či majestátní SUV Cadillac Escalade.

Obrovský zdroj jeho příjmů byl z reklam, téměř k dokonalosti dotáhl spolupráci s firmou Nike. Měl mnoho osobních řad obuvi a vybavení. Plánoval i do budoucna. Koncem minulého roku registroval značku Mambacita, která se také měla zaměřovat na oděvní průmysl a byla zamýšlena pro jeho dceru »Gigi«. Dnes už víme, že tento podnikatelský záměr bohužel nesplní účel.

Všechny tyto aktivity mu přinášely obrovské příjmy, a Kobe si tak s rodinou mohl užívat luxusní život. V LA vlastní hned několik luxusních nemovitostí, před pár lety jednu z nich prodal za rekordní sumu v této oblasti 6,1 milionů dolarů (140 milionů korun) a hodnota sídla, ve kterém se svou rodinou žil, je odhadována na 21,3 milionů dolarů (přes 483 milionů korun).

Když před lety prodali tento dům, trhli rekord sousedství. Dům se prodal za 140 milionů korun
Když před lety prodali tento dům, trhli rekord sousedství. Dům se prodal za 140 milionů korun