Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Švacha (†47) proslavily góly Atlétiku. "Newman" byl kapitán s duší kluka

Autor: Ondřej Michálek

Dal dva góly Atlétiku Madrid – a to měl za úkol hlavně bránit! Záblesk, který v roce 2004 proslavil fotbalistu Zlína Jaroslava Švacha (†47), proběhl mnohým pamětníkům hlavou ve smutné souvislosti: Švacha ve čtvrtek skolila mozková příhoda. Zbyli po něm dva synové.

Jeho modré oči zářily vždy, když si šel zahrát fotbal, vyrazil na pivo, nebo zkrátka za zábavou. I podle nich Jaroslavu Švachovi říkali Paul Newman. Ve čtvrtek nečekaně vyhasly.

Kapitán...

„Byl osobnost, měl to v hlavě srovnané, proto jsem z něj udělal kapitána. Takového borce potřebuje v týmu každý,“ říká trenér Vlastimil Palička. To on vedl Zlín v letním Intertoto Cupu 2004.

Doma s Atlétikem Madrid prohrál 2:4, Švach dal oba góly. V Madridu pak zvítězil moravský tým 2:0, což nestačilo na postup, ale potlesk za to hosté sklidili. „Hodně jsem ho využíval. Myslím, že měl dobré předpoklady i pro trenérskou kariéru,“ dodal Palička.

...a pořád kluk

Na tu se ale Švach nedal. Posledních skoro šest let pracoval jako regionální hráčský agent pro agenturu Sport Invest. „Měl výjimečnou optimistickou povahu. Nechal v sobě žít malého kluka a s každým našel společnou řeč. Byl pracovitý a plnil slovo,“ řekl jeho šéf z firmy Viktor Kolář.

Druholigová momentka ze zápasu Xaverov - Zlín v roce 2002: Matěj Krajčík (7), Martin Frýdek (5) - Jaroslav Švach (8), Roman Dobeš (7)
Druholigová momentka ze zápasu Xaverov - Zlín v roce 2002: Matěj Krajčík (7), Martin Frýdek (5) - Jaroslav Švach (8), Roman Dobeš (7)