5. srpna 2020 • 17:27

Nad Prahou je bublina. Turnaj WTA provázejí extrémní opatření

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hotel vyblokovaný jen pro tenisové osazenstvo, balené jídlo, háčky na ručníky u kurtů, opakované měření teploty a hektolitry dezinfekce. Praha od příštího týdne přivítá druhý turnaj WTA po restartu a jeho pořádání připomíná bojovou operaci. Odměnou je ale například potvrzený start světové dvojky Simony Halepové, která nastoupí i ke čtyřhře po boku domácí hvězdy Barbory Strýcové.



I nad areálem tenisové Sparty v Praze potažmo dejvickým hotelem Diplomat, kde tenistky a lidé pracující na turnaji bydlí, se vztyčila bublina. Ta má zajistit, že pražský podnik WTA Tour proběhne co nejhladčeji.

„Opatření jsou v tento moment extrémní,“ přiblížil ředitel Prague Open David Trunda. WTA ve středu provedla v areálu důkladnou kontrolu a od 13.00 začaly platit všechny regule. Uzavřeny jsou vchody i vjezdy na Spartu, jen brána pro auta dovážející hráčky z hotelu je otevřená. Tenistky vystoupí a po změření teploty jdu rovnou do hráčských prostor či šatny. Mohou s sebou mít pouze jednoho člověka z doprovodu.

U kurtů stojí vyškolená dezinfekční četa, po každém tréninku a zápase se například vymění lednice na dvorci i její obsah balených vod. Těch mají na turnaj pořadatelé připraveno 20 000, stejně jako 500 ručníků určených k jednorázovému použití. Ty si budou tenistky věšet u kurtu na háčky.

Zatímco premiérový turnaj restartu v sicilském Palermu čelil kritice za to, že jsou hráčky ubytovány v hotelu spolu s turisty, pražští organizátoři rezervovali celý hotel Diplomat. „Je hermeticky uzavřený,“ popisoval Trunda s tím, že tenistky a jejich doprovod nemají důvod vycházet. V hotelu jsou tři restaurace, jejichž kapacita byla snížena na čtvrtinu, aby se dodržely hygienické rozestupy. V Diplomatu bydlí i některé české hráčky, byť pro ty to není povinné.

Hlavní hvězdou pražského turnaje bude Simona Halepová
Hlavní hvězdou pražského turnaje bude Simona Halepová

Jak ukázal turnaj v Palermu, kde se například Chorvatka Dona Vekičová promenádovala po městě a ještě se tím chlubila v médiích i na sociálních sítích, zodpovědnost sportovkyň není vždy stoprocentní. Ředitel Trunda však věří, že pražskou bublinu nikdo nepropíchne, ač velké páky na hráčky nemá. „Není to o příkazech a zákazech. Všechny chtějí hrát, ptají se, neslyšel jsem o problémech,“ pravil.

Ani v případě, že by se na turnaji objevil pozitivní test na covid, nejde o tragédii. „Systém v případě pozitivní hráčky je připravený, není to konec,“ tvrdí Trunda a připomíná znovu příklad Palerma, kde se jedna pozitivní hráčka v kvalifikaci objevila a obratem byla vytažena z pavouka.

V pátek by měla dorazit do Prahy největší hvězda akce Rumunka Simona Halepová, světová dvojka a šampionka Roland Garros či loňského Wimbledonu. Turnaj s dotací 225 000 dolarů se o víkendu rozjede na antuce ve Stromovce kvalifikací, hlavní soutěž startuje v pondělí. V přenosech ČT Sport bude k vidění i pětice startujících Češek – Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Kristýna Plíšková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud