Jan Jaroch
4. srpna 2020 • 16:36

Zahubí jestřáb tenisové rozhodčí? US Open bude bez čárových sudích

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aut, ozve se, když tenisák dopadne mimo čáry kurtu. Zvuk však nevyjde z hrdla rozhodčího, nýbrž z reproduktoru. Tak bude vypadat tenisové US Open, které letos až na dva své největší kurty proběhne bez lajnových sudích. Systém Hawk Eye převezme poprvé v historii na grandslamu jejich práci. Organizátoři tak v covidové době zredukují počet sudích z cirka 350 na výrazně méně než 100.



Grandslamový podnik ve Flushing Meadows nepatří možná mezi nejoblíbenější a nejvzhlednější turnaje, přívlastek nejprogresivnější ale zaslouží po právu. Jako první zavedlo US Open rovné prize money pro muže a ženy (1973), uvedlo do života tiebreak (1980) či v roce 2006 přistoupilo k používání videa při určování dopadu sporných míčů.

Systém Hawk Eye se od té doby zdokonalil natolik, že v podstatě zastane všechnu práci. Od nabízení unikátních tenisových statistik a dohledu nad férovým průběhem zápasu se z něj nyní stává jediný arbitr. Na základě testů se uvádí, že odchylka systému je maximálně dva milimetry.

Zdokonalený Hawk Eye Live už se tři roky používá při exhibiční americké tůře World Team Tennis či na mužském okruhu během Next Gen ATP Finals, tedy turnaji pro nejlepší mladé tenisty pod 22 let.

„Rád vidím, že ho i US Open bude používat,“ prohlásil Carlos Silva, výkonný ředitel World Team Tennis, který má pro britský vynález jen slova uznání. „Je to dokonalý systém? Pravděpodobně nikoliv. Blíží se dokonalosti? Rozhodně ano. Je lepší než lidské oko? Stoprocentně.“

Organizátoři amerického grandslamu však tentokrát nechtěli být za každou cenu inovativní, k uvedení novinky do provozu je v podstatě přiměla situace. Pro turnaj je klíčové, aby se v bublině areálu Billie Jean Kingové pohybovalo co nejméně lidí a tímhle krokem ušetří víc než 250 rozhodčích.

„Každé z našich středisek bylo požádáno, aby zredukovalo počet lidí potřebných být fyzicky na místě dění na minimum,“ pravila Stacey Allasterová, ředitelka turnaje s tím, že Hawk Eye Live bude používán už i při Western & Southern Open, tedy podniku obvykle hraném v Cincinnati, jenž ale letos proběhne týden před US Open taktéž ve Flushing Meadows.

Tenistům je vyčítáno téměř až robotické vystupování na kurtu a kdyby ještě místo výkřiků aut zazněl třeba klakson či jiný zvuk, odlidšťovalo by to tenisový zápas ještě víc. Proto konstruktéři systému volí nahraný lidský hlas, jenž bude z reproduktorů oznamovat výroky. Ten bude jednou mužský a jindy ženský.

Zaplněný centrální kurt během tenisového US Open 2019
Zaplněný centrální kurt během tenisového US Open 2019

Přesto jde i o kontroverzní krok. O výdělek přijdou desítky čárových rozhodčích. Mnozí z nich navíc aspirují na práci hlavních sudích na umpiru, k čemuž je dobré mít praxi na lajně. Kdyby se Hawk Eye Live v tenise ještě víc rozšířil, může to ztížit celý systém výchovy hlavních rozhodčích.

Přesto se na 15 ze 17 hracích kurtů vyjma stadionu Arthura Ashe a dvorce Louise Armstronga bude hrát pouze s mužem či ženou na umpiru. V jejich pravomoci nebude změnit výrok videosystému, budou pouze hlásit skóre a dohlížet na chování hráčů i plynulost utkání.

„Dovedu si představit, že mi někteří lidé zrovna nebudou posílat pohlednice k Vánocům,“ pokrčil rameny James Japhet, ředitel Hawk Eye pro Severní Ameriku, nad ohrožením lajnových sudích. „Ale tohle je bohužel vedlejší produkt technologického pokroku. Sport sám si musí odpovědět na otázku, zdali je to správná věc…“

Pro letošní výjimečný ročník US Open zní odpověď ANO. A dá se čekat, že ve složité pandemické době začnou takto odpovídat i další turnaje. Podobně technologie vyhubila v devadesátých letech rozhodčí, kteří seděli u sítě a kontrolovali při servisu dotek tenisáku sítě. Čeká stejný osud lajnové sudí?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud