Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kubíček varuje kluby před pokutami za švarcsystém: Sankce 10 milionů za hráče!

Autor: om

Fotbaloví podnikatelé jsou v Česku vlastně všichni hráči, kteří na trávníku vydělávají na živobytí. Teď se hraje o to, jak vše bude fungovat od příštího roku. Ve hře jsou stamiliony korun!

Aby bylo jasno: Pokud by se z prvoligových fotbalistů stali zaměstnanci, přišli by při zachování klubových rozpočtů o třetinu výdělků. Kvůli odvodům. To už stojí za nějakou tu kličku či sprint, vyběhat si výjimku!

„Fakt, že hráči jsou v Česku stále ještě podnikateli, je neudržitelný. Je to proti legislativě i proti požadavkům Evropské fotbalové asociace. Kdyby kontrola z finančního úřadu přišla na jakýkoliv prvoligový klub, může mu dát za každého takového hráče – nezaměstnance pokutu až deset milionů!“ varuje Jiří Kubíček, expert přes sportovní právo a bývalý fotbalový funkcionář.

Víte že...

Švarcsystém je činnost, při které osoby pracují pro zaměstnavatele, ale formálně vystupují jako samostatní podnikatelé.

Silná obrana

Kluby se brání. „Není to tak. S hráči máme profesionální smlouvy, které přesně splňují dané náležitosti,“ reaguje Ondřej Kasík, mluvčí Sparty. To samé tvrdí i ostatní kluby. „Transformace na zaměstnance asi přijde, ale zatím je v nedohlednu,“ myslí si teplický šéf František Hrdlička.

„Do března příštího roku musí dojít k podstatným změnám smluv, směřuje to opravdu k zaměstnaneckým poměrům,“ říká Markéta Heindlová, šéfová České asociace profesionálních hráčů.

Klička

Fotbalová asociace se zavázala do té doby splnit takzvaný »standard hráčských smluv«. „Ten závazek platí. Splníme ho, ale rozhodně to neznamená, že se hráči stanou zaměstnanci klubů,“ vysvětlil sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Tohle je strahovská klička, běžná zaměstnanecká smlouva totiž na fotbalového profesionála aplikovat nejde. Takže stát ostrouhá.

Nebo si fakt někdo troufne vybírat od klubů desetimilionové pokuty?