Karel Häring
24. ledna 2012 • 13:24

Rosický jedná s Wengerem. Odejde, nebo prodlouží?

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teprve popáté v sezoně nastoupil Tomáš Rosický v základní sestavě Arsenalu. Se svou vytížeností nemůže být spokojen a do konce smlouvy mu zbývá půl roku. Kterým směrem se bude jeho kariéra ubírat dál? Už tento týden může být jasněji, jeho agent se dnes setká s trenérem „kanonýrů“ Arsenem Wengerem.



Buď Arsenalu prodlouží, nebo v létě odejde. To jsou dvě základní možnosti pro nejbližší budoucnost Tomáše Rosického. Varianta s lednovým odchodem je podle informací Sportu minimální. Údajný zájem Fulhamu Pavel Paska, hráčův agent, popírá.

Tomáš Rosický nastoupil v neděli proti Manchesteru United (1:2) v základní sestavě Arsenalu a připsal si třináctý start v této sezoně Premier Leauge. Svým výkonem, byť „kanonýři“ prohráli, určitě nezklamal, a pokud by Arsene Wenger chce oživit tým v krizi (tři porážky v řadě), mohl by jednomu z nejzkušenějších hráčů svého týmu dát víc prostoru.

Ale víc než nadcházející zápasy napoví o tom, zda Rosický zůstane na Emirates Stadium i v dalších letech, dnešní setkání s Wengerem.

„Jedu na schůzku, ale nebudu předtím nic komentovat. Nerad dělám do novin prognózy ani nevypouštím duchy. Reaguju na fakta a skutečnosti, to znamená, že se vyjádřím, až budeme znát výsledek naší schůzky,“ sdělil Sportu Pavel Paska.

Zároveň odmítl sdělit, jestli kapitán reprezentace, preferuje odchod od „kanonýrů“, kde v posledních dvou sezonách nedostává tolik šancí, jak by si sám přál, nebo zůstane. Paska nicméně odmítl, že by byl ve hře Fulham, o němž v uplynulých dnech spekulovala zahraniční média. „Vůbec ne, je to jen novinová úvaha,“ uvedl.

Zatím ani není jasný postoj k případnému prodloužení spolupráce ze strany Arsenalu a trenéra Wengera, který v průběhu podzimu, kdy se mluvilo o zájmu Olympiakosu Pireus, prohlásil, že jednatřicetiletý záložník v zimě nikam neodejde. Lednový odchod vylučují i dobře informované zdroje Sportu.

Rosický, jemuž v létě končí smlouva, uzavřel svůj dosud poslední kontrakt před dvěma lety, přestože ani tehdy už nepatřil k základním členům sestavy jako před svým dlouhodobým zraněním v lednu 2008.

Jenže od té doby se jeho herní vytíženost ještě snížila. Zatímco v ročníku 2009/2010, prvním po návratu ze zranění, nastoupil v základní sestavě v průměru v každém čtvrtém zápase Premier League, v posledních dvou ročních, je to každé páté utkání. Pokud do statistik připočteme i starty z pozice náhradníka, objevil se jen v šedesáti procentech z dvaadvaceti ligových duelů.

Právě tato dlouhodobá nízká vytíženost může vést k Rosického úvahám o odchodu z Arsenalu, třebaže se takový klub (a případně Londýn) opouští velmi těžce. Navíc může být frustrován i z toho, že větší prostor dostávají hráči, kteří nejsou výrazně lepší.

Van Persie se probíjí obranou United
Van Persie se probíjí obranou United

V neděli proti Manchesteru United patřil mnohonásobný český reprezentant k nejlepším fotbalistům v červenobílém dresu. I když v anglických denících dostal vesměs lehce nadprůměrnou známku šest (The Sun i Daily Telegraph), statistiky potvrzují, že si počínal poměrně aktivně.

Po Carrickovi a Songovi si připsal nejvíc přesných přihrávek (44) ze všech hráčů, navíc s vysokým procentem úspěšnosti (86). Pokud se počítaly jen přihrávky v útočné třetině hřiště, doručil jich nejvíc (19 z 24).

Po mladém Oxladu-Chamberlanovi (4) vytvořil v utkání nejvíc šancí (3, spolu s Ramseym). Bohužel pro Arsenal, ani jedna z nich neskončila gólem, byť Van Persiemu připravil stoprocentní příležitost.

Příští zápas hrají „kanonýři“ v neděli proti Aston Ville v rámci 4. kola Anglického poháru. Bude už mít Rosický jasněji o své budoucnosti?

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud