11. července 2014 • 14:43

Odhalený kiks brankáře Argentiny! Už slavil a málem dostal gól

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osud semifinálového penaltového rozstřelu na MS s Argentinou v semifinále MS předznamenal nizozemský obránce Ron Vlaar. Hned v první sérii neuspěl. Ale pozor! Moc nechybělo, a vůbec první zahrávaná penalta byla úspěšná. Míč vyražený Sergio Romerem nabral zpětnou rotaci a zastavil se na brankové čáře.



Pokud by ji celým objemem překročil, Nizozemci by vedli 1:0. Mnohem silnějšímu tlaku by rázem čelili Jihoameričane, brankář Jasper Cillessen by třeba nabral sebevědomí a chytil na sedmnáctý pokus první penaltu v kariéře.

Nic z toho se nestalo, po výhře 4:2 na penalty postoupila Argentina do nedělního finále s Němci. Kromě Vlaara selhal se svým pokusem i Wesley Sneijder, žádný ze čtveřice Argentinců nezaváhal.

Obránce Aston Villy přitom v dopředu stanovém seznamu exekutorů nefiguroval, místo něj měl být prvním nizozemským střelcem Robin van Persie. Vyčerpaného kapitána trenér Louis van Gaal střídal už v 96. minutě.

"Před Vlaarem jsem se ptal dvou hráčů, zda půjdou penaltu kopnout. Nebudu je jmenovat. Vlaar byl ale nejlepším hráčem zápasu a domníval jsem se tedy, že si bude věřit," uvedl smutný Van Gaal. "Když na to dojde, není jednoduché penaltu proměnit, nic mu nevyčítám," zastal se svého elitního stopera.

Vlaarovi se penaltový pokus nepovedl, brankář Romero vystihl směr a střelu vyboxoval. Nával hurónského radosti v podání náhradního brankáře Monaka ale mohl být předčasný,  chybělo pár centimetrů a míč se po odrazu překulil přes brankovou čáru.

VIDEO: Vlaarově penaltě chyběly jen centimetry


Pravidla hovoří v podobných případech jednoznačně. "Kop je úspěšný, pokud se střelec dotkne míče jednou a míč bez cizího přičinění překročí brankovou čáru mezi tyčemi a břevnem."

"Míč se může před překročením brankové čáry dotknout brankáře, tyček i břevna vícekrát, a celá akce trvá tak dlouho, dokud je rozhodčí toho názoru, že míč je v pohybu díky kopu hráče, který penaltu zahrával."

Gól by tedy dle pravidel platil. A kdo ví, jak by se penalty vyvíjely dál.

Takhle si Romero poradil s pokusem Vlaara.
Takhle si Romero poradil s pokusem Vlaara.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud