16. září 2011 • 12:30

Fotbal si šéfa nezvolil, valná hromada neschválila ani program

Autor: iSport.cz, pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani Miroslav Pelta, ani Jindřich Rajchl. Nový šéf českého fotbalu nebyl v pátek zvolen. Moravská komora volbu zablokovala, neboť nebylo vyhověno jejím návrhům na změnu programu valné hromady. Požadovala, aby za kluby hlasovali pouze jejich statutární zástupci. To česká komora nedovolila. K volbě tak nakonec vůbec nedošlo.



Ani Miroslav Pelta, ani Jindřich Rajchl. Nový šéf českého fotbalu nebyl v pátek zvolen. Moravská komora volbu zablokovala, neboť nebylo vyhověno jejím návrhům na změnu programu valné hromady. Požadovala, aby za kluby hlasovali pouze jejich statutární zástupci. To česká komora nedovolila. K volbě tak nakonec vůbec nedošlo.

Morava předstoupila s návrhem na změnu programu valné hromady v jejím samém začátku. Delegátům oznámila, že zvolí předsedu jedině, pokud Čechy vyhoví jejím dvěma bodům.

"My chceme volit předsedu, potřebujeme ho. Proto vyzývám české delegáty, aby hlasovali s námi," pronesl moravský delegát Dostál.

Česká komora ale jeho požadavku, který mimo jiné Jindřich Rajchl označil za vydírání, nevyhověla. A tak k volbě předsedy ani nedošlo. V půl jedné byla valná hromada ukončena.

ONLINE PŘENOS z "volby" nového předsedy FAČR

13:20 Roman Berbr tvrdí, že po nezvolení předsedy FIFA může FAČR nařídit, aby zrušila dvoukomorový systém. Jeho partnerka Dagmar Damková řekla, že v nejhorším případě nás klidně může i vyloučit ze všech soutěží. "A pak si uděláme turnaj sami mezi sebou. V Evropě teď budeme vypadat za pitomce," nebrala si servítky.

12:32 Kdy se bude "volit" předseda příště? Přesné datum zatím není známo, mohlo by však být zveřejněno ještě dnes, možná zítra.

12:31 Delegátům bylo připomenuto, že mají nárok na oběd. Tak se vydali na jídlo, po něm pojedou domů.

12:24 Návrh o programu mimořádné valné hromady nebyl schválen. Předseda se tak dnes volit nebude!

Česká komora
PRO - 125
PROTI - 1
ZDRŽELI - 4

Morava
PRO - 3
PROTI - 66
ZDRŽELI SE - 2

12:21 Morava se nemůže dohodnout s českou komorou na jednom bodě: aby hlasovali o předsedovi lidé, kteří nejsou statutárními zástupci klubů. V ostatních věcech by prý Morava udělala kompromis.

12:20 Výkonný výbor se vrátil a vyzval všechny delegáty, aby zaujali svá místa.

12:16 Patnáctiminutová přestávka samozřejmě už měla skončit, ale dohadovací řízení stále probíhá. Dá se odtušit, že za zavřenými dveřmi probíhá vášnivá diskuze.

Mimořádná valná hromada FAČR volí svého nového předseduFoto Barbora Reichová (Sport)

12:15 Někteří čeští delegáti už ztratili optimismus. "Za chvilku jdeme domů," říkají.

12:02 Morava měla podezření, že lidí, kteří s plnou mocí zastupují statutární zástupce, je až 40. Ve skutečnosti se to ale týká maximálně poloviny, výrazná převaha je v Čechách.

11:55 Dohadovací řízení je, zdá se, poslední možností, na které se mohou Čechy s Moravou dohodnout. Jestli nenajdou společnou řeč, Morava nepodpoří ani Rajchla, ani Peltu. A nový předseda dnes zvolen nebude.

11:52 V zákulisí bude probíhat další kolo dohadovacího řízení o tom, co bude dál. Česká i moravská komora musí pro schůzku navrhnout pět delegátů. Přítomen zde bude např. Kučera, Pelta či Paclík, majitel Plzně.

11:49 Jednání bylo přerušeno na dalších 15 minut.

11:48 Protinávrh nebyl přijat. Z české komory hlasovalo pro 11 delegátů, proti 98, zdrželo se jich 16. Z Moravy bylo pro 68, proti 0, zdrželi se 3.

Česká komora
PRO - 11
PROTI - 98
ZDRŽELO SE - 16

Morava
PRO - 68
PROTI - 0
ZDRŽELI SE - 3

11:46 Právě se hlasuje o změnách. Klíčový bod dnešní valné hromady. Rozhodne, jestli Morava bude hlasovat o novém předsedovi.

11:43 "Pánové, život je kompromis. Proto žádám českou komoru: schvalte změnu programu, aby se změnila ustanovení. A moravská komora bude s vámi volit předsedu, protože ho potřebujeme," řekl Dostál a ukončil svůj projev.

11:42 "Moravská komora nechce blokovat valnou hromadu. Nového předsedu chceme. Na příští valné hromadě ale musejí hlasovat statutární zástupci klubů," pokračuje Dostál.

11:41 "Na valnou hromadu se dostavili lidé, kteří zastupují kluby, v nichž vůbec nepracují," upozornil Dostál. Na mysli má především Vejsadu a Libu.

11:40 Před delegáty předstoupil moravský delegát Dostál z Olomouce. "Jak jistě víte, minulá valná hromada proběhla v pohodě. Abychom Ivana Haška hladili po bříšku, tak jsme schválili jeho změny stanov. Ale ne všechno je v pořádku," řekl.

Jindřich Rajchl na mimořádné valné hromadě FAČRFoto Barbora Reichová (Sport)

11:38 Delegáti, zejména ti z moravské komory, se začínají vracet na svá místa. Co nevidět definitivně zjistíme, jestli k nějaké dohodě došlo. Ale nepředpokládá se to.

11:34 Před čtyřmi minutami měla přestávka skončit. Ne všichni delegáti jsou však na svých místech. Zatím se čeká.

11:31 Delegát Libor Kleibl z Liberce v žertu navrhl, aby se příště valná hromada konala třeba v Karviné. "Zaparkovat na Smíchově prostě nejde. Pořád jsem jezdil dokola," smál se Kleibl.

11:30 Karel Kapr omluvil své dvacetiminutové zpoždění slovy: "Zasekl jsem se na cestě z Horních Počernic na Smíchov."

11:25 Návrh Moravy, aby kluby nezastupovaly jiné osoby, v některých případech postrádá logiku. Například statutární zástupci Teplic jsou dva Japonci a jeden Belgičan, jejich šéf František Hrdlička, který je člen výkonného výboru za ligu, by tak nemohl hlasovat za svůj klub.

11:20 Delegáti stále jednají o změnách stanov. Česká komora tomu nemůže přijít na chuť. S největší pravděpodobností tedy nový šéf českého fotbalu dnes zvolen nebude.

10:59 Jedním z bodů, který chce Morava změnit je, aby za delegáty nehlasovali jejich zástupci, byť mají plnou moc. Například Michal Vejsada, který tvrdí, že on vlastní pravou Bohemku, je na valné hromadě za divizní celek FK Litol. Bývalý ligový sudí Miroslav Liba zastupuje klub z Králova Dvora.

10:58 Podle zákulisních informací návrh na změnu stanov zřejmě neprojde. Delegáti z Čech jsou tím zaskočeni. Kandidát na předsedu Jindřich Rajchl pro iSport.cz dokonce řekl, že "se jedná o vydírání".

Jindřich Rajchl na mimořádné valné hromadě FAČR
Jindřich Rajchl na mimořádné valné hromadě FAČR

10:51 Tak nikoliv. Přestávka se prodlužuje do 11:30. "Budeme pokračovat v neformálním jednání se zástupci moravské komory," sdělil Kučera.

10:50 Deset minut pauzy delegáti "trošku" přetáhli, ale už se pomalu začínají vracet na svá místa. Za chvilku opět se začne.

10:40 Proto ona desetiminutová pauza. Delegáti se radí a dohadují.

10:37 Jedním z bodů je, aby za delegáta nemohl přijít jen zástupce a hlasovat ani na základě plné moci. Mnohem zásadnější je požadavek, aby při patové volbě v obou kolech, rozhodovalo ve třetím kole procentuální  vyjádření, které by vítěze určilo. Moravská komora navrhuje tuto úpravu: za kandidáta moravské komory se považuje ten, kdo v prvním kole získá vyšší počet hlasů od Moravy. Totéž platí i pro českou komoru. Oba kandidáti Pelta i Rajchl jsou totiž z Čech.

10:34 Zástupci Moravy po dohadovacím řízení, které probíhalo od 9 hodin, přišlo s návrhem změny Stanov, které by byly platné od příští valné hromady. Pokud nebudou schváleny, tak nepodpoří žádného z kandidátů. Tím by samozřejmě nový předseda zvolen nebyl.

10:31 Valná hromada byla přerušena na deset minut.

10:29 Momentálně se projednávají změny Stanov FAČR. Delegát, který předstoupil před kolegy, byl vyzván, aby dodal návrhy písemně.

10:27 Pro návrh jednacího řádu bylo 130 delegátu z Čech, proti nikdo. Na Moravě hlasovalo pro 68 delegátů, proti jeden, zdrželi se dva.

10:25 Delegáti si nyní odhlasují jednací řád.

Miroslav Pelta přichází na mimořádnou valnou hromadu FAČRFoto Barbora Reichová (Sport)

10:18 V zákulisí se spekuluje o různých scénářích. Jedni tvrdí, že se předseda FAČR dnes nezvolí, protože moravská komora nepodpoří Peltu ani Rajchla. Jiní ale zase věří v konec valné hromady už ve 13:00. Vyberte si...

10:17 Se zpožděním už usedl ke svému místu i Karel Kapr, šéf Bohemians Praha.

10:15 Kučera zároveň upozornil delegáty, že přítomni jsou i členové UEFA, kteří budou na volbu nového předsedy dohlížet. Jeden z nich právě promlouvá k delegátům a přeje českému fotbalu hodně štěstí.

10:10 K delegátům promlouvá Dalibor Kučera, místopředseda FAČR a zastupující předseda po odstoupivším Ivanu Haškovi. Ihned nechal hlasovat o předsedajícího volební komise. Byl zvolen Rudolf Řepka.

10:06 Valná hromada byla oficiálně zahájena českou hymnou, při které všichni povstali.

10:01 Právě dorazil druhý kandidát na šéfa FAČR Miroslav Pelta, který se ocitl v obležení novinářů a fotografů.

9:50 V Národním domě na Smíchově už se scházejí delegáti mimořádné valné hromady, kteří mají před sebou důležitý úkol - zvolit nového šéfa českého fotbalu. Na místě už je jeden z kandidátů Jindřich Rajchl.

08:00 Online přenos budeme sledovat podrobněji od 10:00.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud