30. prosince 2014 • 13:47

Brankář Slavie Černý by v derby nejraději šel do pole, chtěl by dát gól

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoli celou profesionální kariéru strávil Radek Černý jako fotbalový brankář, ve středečním Silvestrovském derby mezi Slavií a Spartou by nejraději nastoupil v poli. Od letního konce kariéry totiž dlouholetý gólman Slavie v brance nestál, a když si jde s kamarády zahrát, tak si chce užívat, že po letech může znovu myslet hlavně na střílení gólů a ne na chytání.



"Raději bych hrál v poli, než chytal, ale asi nakonec budu muset do branky, protože moc jiných možností nebylo," řekl bývalý reprezentační brankář. "Do branky tak půjdu vlastně po půl roce," dodal Černý, který v létě uzavřel dlouholetou kariéru.

Že však chytání nezapomněl, ukázal minulý týden na halovém Vánočním turnaji, kde pomohl Slavii k celkovému triumfu. Přesto by však rád v Silvestrovském derby ukázal, že i v poli by našel v kariéře uplatnění.

"Už v dětství jsem chtěl hrát v poli, ale prostě jsem skončil v bráně. Tím, že jsem neměl v nejdůležitějším věku hráčský trénink, tak nemám potřebné návyky, proto by to na nejvyšší úroveň určitě nebylo," připustil Černý.

"Ale třeba za béčko Slavie jsem pár zápasů v poli odehrál a dal jsem asi devět gólů. To mi tehdy trenéři tolerovali. Dnes už by to asi tak jednoduché nebylo, aby si brankář šel zahrát za béčko do pole," dodal.

Proto kdyby uvažoval o návratu k aktivnímu fotbalu na amatérské úrovni, s největší pravděpodobností by to bylo jen do zálohy. Zatím si však chce od aktivního fotbalu hlavně odpočinout.

"Nějaké nabídky z nižších soutěží jsem měl, ale zatím nemám tu potřebu. Fotbal mi zatím nechybí. Aktivní fotbal jsem odboural. Jen si jdu rád občas zahrát s nějakou partou," vyprávěl Černý.

Jinak však prý věnuje fotbalu téměř stejný čas jako během kariéry. Ve Slavii totiž zůstal jako trenér brankářů u týmu do 19 let. "Tím, že jsem pořád na Slavii, je ta změna po konci kariéry spíše v tom, že už to pro mě není tak fyzicky náročné. Časově je to ale podobné," řekl Černý, který ve Slavii strávil 13 let v dětství a dalších devět v ligovém fotbale.

Dalších sedm let prožil v Londýně, kde oblékal dresy Tottenhamu a Queens Park Rangers. "Letos jsem se do Londýna ještě nedostal, ale hned na jaře se tam chystám. Máme tam kamarády, udržujeme se v kontaktu. Mám tam hodně vzpomínek, je to stále trochu nostalgie," připustil.

Nyní se však především těší na Silvestrovské derby, při kterém se uvidí s kamarády z dob působení ve Slavii. "S některými kluky jsem se viděl nedávno při zápasech staré gardy, ale třeba s Ivo Ulichem jsem se teď dlouho neviděl, tak se na něj i na další kluky těším," prohlásil.

Se Slavií se pokusí potvrdit nadvládu v derby. Červenobílí vyhráli 19 z 28 zápasů, zatímco Sparta uspěla jen pětkrát. "Samozřejmě nebudeme chtít dát kůži zadarmo a budeme se snažit znovu vyhrát, ale je to spíše o tom, že se potkáme. Určitě to nebude vyhecované jako v lize, už by to asi ani nebylo správné," dodal.

V dresu Slavie se na vánočním turnaji internacionálů ukázal i Vladimír Šmicer a dovedl sešívané k triumfu.
V dresu Slavie se na vánočním turnaji internacionálů ukázal i Vladimír Šmicer a dovedl sešívané k triumfu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud