26. listopadu 2010 • 17:53

"Hooligans" jsou v útlumu, tvrdí ministerstvo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Scéna "hooligans" v Česku je podle ministerstva vnitra v současnosti v útlumu. Podle zprávy úřadu o situaci v oblasti diváckého násilí ji ale nelze podceňovat, má stále velmi silný potenciál a k jejímu oživení může vést fotbalové mistrovství Evropy 2012.



Šampionát se odehraje v sousedním Polsku a na Ukrajině. Zpráva z dílny ministerstva, kterou má ČTK k dispozici, hodnotí v minulosti přijatá opatření k potlačení diváckého násilí a obsahuje i seznam plánovaných kroků. Má jít především o posílení preventivní formy spolupráce, například mezi kluby a policií. Zprávou se má příští středu zabývat vláda.

Fandové z Polska jsou už v Praze!Foto Blesk - Tomáš Vrbenský


"Z hlediska zajišťování bezpečnosti při sportovních utkáních je důležité, že se podařilo v podstatě zcela vymazat z českého fotbalového prostředí střety, které by se odehrávaly přímo na stadionu mezi jednotlivými fanouškovskými tábory (hooligans).

Konflikty tohoto rázu se přesunují mimo stadiony do předem vytypovaných lokalit, kde je riziko odhalení ze strany Policie ČR minimální. V posledním období výrazným způsobem poklesl také počet těchto domluvených střetů a též se výrazně snížil počet jejich účastníků," stojí v dokumentu nazvaném Zpráva o situaci v oblasti diváckého násilí, dopadu koncepce v praxi a návrzích dalších opatření.



Ministerstvo ovšem zároveň upozornilo na to, že důkladná a účinná bezpečnostní opatření na fotbalových stadionech a jejich okolí mohou vést k přesunu radikálních fanoušků na zápasy nižších soutěží nebo do úplně jiných sportovních odvětví. Podle zprávy dochází u hooligans ke generační obměně a vedení přebírají mladší a často radikálnější chuligáni.

"Násilnosti, ke kterým na stadionech dochází v současné době (ač ve stále klesajícím počtu případů), se zaměřují zejména na členy pořadatelských služeb, na jejichž bedrech nyní leží hlavní odpovědnost v otázkách zajištění pořádku na stadionu. Na druhou stranu se objevují také příklady špatné praxe fungování pořadatelských služeb," uvedl úřad.

Násilí na stadionech ustupuje, tvrdí ministerstvoFoto Blesk


Podle dokumentu se dosud podařilo splnit všechny úkoly, které si vláda v minulosti vytyčila a jimiž pověřila jednotlivé resorty nebo policii.

Nejviditelnějším projevem nové koncepce bylo stažení policistů ze stadionů a posílení odpovědnosti pořadatelů utkání za pořádek na stadionech.

Jako pozitivní úřad hodnotí zavedení alternativního trestu zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, který je možné ukládat od začátku roku. Podle dokumentu se podařilo zapojit policisty do výcviku členů pořadatelských sborů fotbalových klubů a uzavřít novou dohodu mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem (ČMFS).



I přes "prokazatelný úspěch" koncepce není situace ideální a stále se objevují nedostatky, za nimiž stojí "liknavost klubů a podceňování bezpečnostních opatření", uvedlo ministerstvo.

Za některé podle úřadu může špatná ekonomická situace v českém fotbale, to se týká například pomalého vybavování stadionů kamerovými systémy. Za jinými problémy je podle dokumentu "jen a pouze nechuť (klubů) postupovat podle nových pravidel".

Jako příklad ministerstvo uvedlo neuzavírání písemných místních ujednání mezi klubem a policií, případně i obcí, o plánovaných a přijatých opatřeních. "V oblasti preventivních aktivit by se ČMFS společně s kluby měly zaměřit na dlouhodobější koncepční práci s fanoušky," stojí ve zprávě.

Pravidla a pořádek? Na to my chč....Foto Miroslav Homola, ČTK, Meidafax, repro tn.cz


Mezi plánované kroky ministerstvo zařadilo například aktualizaci dohody mezi policejním prezidiem a ČMFS, obnovení jednání s dalšími sportovními svazy o uzavření podobných dohod nebo nastavení pravidel pro předávání informací o výtržnících mezi policií a kluby.

"V oblasti preventivně-represivních nástrojů je důležité nadále zlepšovat ta opatření, která slouží k tomu, aby se problémoví fanoušci na stadion vůbec nedostali," uvedl úřad.

Za úkol si dal vypracovat analýzu zákona o přestupcích z hlediska využívání současných sankcí při postihování diváckého násilí. Ve spolupráci s policií a ministerstvem dopravy má i nadále řešit, jak nejlépe dopravovat fanoušky na zápasy. Policie má dál využívat antikonfliktních týmů a služeb spotterů, tedy kriminalistů specializovaných na divácké násilí.

Násilí na stadionech ustupuje, tvrdí ministerstvo
Násilí na stadionech ustupuje, tvrdí ministerstvo

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud