2. listopadu 2015 • 21:50

Hewitt povede v Davis Cupu Austrálii. Napodobí ho jednou Štěpánek?

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobný grandslamový šampion a bývalá světová jednička Lleyton Hewitt povede tenisty Austrálii v Davisově poháru jako nehrající kapitán. Nahradí tak dočasného lodivoda Wallyho Masura, který vedl "protinožce" v semifinálovém prohraném utkání s Velkou Británií v Glasgowě.



Kariéra australského bojovníka a jednoho z nejlepších tenistů historie se definitivně uzavře po lednovém Australian Open, kdy ukončí svoji profesionální kariéru. Od tenisu si však odpočinout nehodlá. Jako nehrající kapitán převezme tým kolem nezkrotného Kyrgiose a spol.

Čtyřiatřicetiletý Hewitt odehrál za 16 let svého působení v Davisově poháru 41 zápasů, dvakrát se mohl radovat ze zisku salátové mísy. Povedlo se mu to v letech 1999 a 2003.

Lleyton Hewitt porazil prvního nasazeného Federera ve třech setech.Foto Profimedia

Před šestnácti lety slavil týmový titul po vítězství ve Francii. O konečný triumf se tehdy osmnáctiletý Lleytton tolik nepřičinil.

Svoji páteční dvouhru s Piolinem ve třech setech prohrál, o dva body se postaral Mark Philippoussis a ve čtyřhře legendární dvojice Todd Woodbridge a Mark Woodforde.

Větší zásluhu měl na titulu o čtyři roky později, kdy Austrálie porazila na domácích kurtech Španělsko 3:1. Hewitt zajistil první bod pro domácí tým hned v úvodní čtyřhře, kdy po pětisetové bitvě porazil Ferrera, ke svému druhému zápasu proti Moyovi už nastoupit za rozhodnutého stavu nemusel.

A co Štěpánek?


Ve své nové roli se Hewitt poprvé představí 4. až 6. března v zápase prvního kola, kdy Austrálie přivítá na domácích kurtech v atraktivním zápase Spojené státy.

Jedním z nejtěžších úkolů pro charismatického tenistu bude zkrotit horkokrevného Kyrgiose s Tomicem, kteří se v posledních měsících "blýskli" několika excesy, za které byli kritizováni napříč celým tenisovým světem.

Štěpánek vypadl v Tokiu s prvním nasazeným WawrinkouFoto Profimedia.cz
"Když jsem začal svoji profesionální kariéru, vždycky jsem se snažil, abych svůj sport reprezentoval pokud možno co nejlépe. Ale i já jsem udělal řadu přehmatů a chyb, to nebudu tajit. Je to ale o tom, abychom se z toho poučili a neopakovali je," hájí své krajany Hewitt.

"Pokud bude mít Nick kolem sebe ty správné lidi, kteří mu ukáží směr, jsem přesvědčen, že se bude ve všech směrech zlepšovat a jednou klidně může vyhrát i grandslam," říká o třicátém hráči světa nový australský kapitán.

V podobné situaci, jako je Lleytton Hewitt, se může objevit i brzy sedmatřicetiletý Radek Štěpánek, jehož kariéra se také chýlí ke konci. O rodákovi z Karviné se v minulosti několikrát spekulovalo jako o možném nástupci Jaroslava Navrátila na daviscupové lavičce českého týmu.

Bývalý osmý hráč světa zatím hodlá ve své kariéře pokračovat, možnou roli ve ve funkci daviscupového kapitána nevyloučil.

TOP 5 NEJLEPŠÍCH AUSTRALSKÝCH TENISTŮ
JMÉNO NA ŽEBŘÍČKU
Bernard Tomic 18.
Nick Kyrgios 30.
Sam Groth 53.
John Millman 74.
Thanasi Kokkinakis 79.



Český tenista Radek Štěpánek v prvním kole na turnaji ve Vídni
Český tenista Radek Štěpánek v prvním kole na turnaji ve Vídni

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud