Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rozloučení s předsedou Fiřtíkem (†56), Soukalová a spol. v slzách: Sbohem, šéfe!

Autor: ps

Český biatlon prožívá smutný den… Rodina reprezentanti, trenéři i kamarádi se přišli do strašnického krematoria v Praze rozloučit s biatlonovým předsedou Václavem Fiřtíkem (†56), který zemřel minulý týden na náhlou mozkovou příhodu. Odchod šéfa oplakala i Gabriela Soukalová.

Tmavé brýle, černé sako se sukní a smutný, zamračený pohled. Nejlepší českou biatlonistku zasáhl nečekaný odchod »šéfa« stejně jako všechny ostatní. Odchod férového a pracovitého chlapíka ji zasáhl natolik, že se neodvážila promluvit do médií.

O jak velkou biatlonovou osobnost se jednalo, dokazuje i fakt, že se Fiřtíkového pohřbu zúčastnili všichni olympijští medailisté ze Soči – Ondřej Moravec , Jaroslav Soukup i Veronika Vítková s již zmíněnou Soukalovou . „Bez něj by ty naše úspěchy nebyly,“ přiznal Soukup, stříbrný a bronzový z ruských Her.

POHŘEB TRENÉRA FIŘTÍKA
Video se připravuje ...

Fiřtík po sobě zanechal obrovský kus práce, který všichni kolem něho maximálně oceňují a respektují! Nastartoval totiž medailovou éru, která může trvat ještě několik let, stál za rozkvětem této atraktivní zimní disciplíny, měl spousty plánů, ale ty už bohužel nikdy neuskuteční.

„Je to pro biatlon obrovská ztráta, ale mnohem větší je to ztráta pro jeho rodinu. Před rokem se mu navíc narodil vnuk, kterému se chtěl tolik věnovat. Moc se na něj těšil,“ krčil rameny sportovní manažer Jiří Hamza.

Jeho a další představitele českého biatlonu tak čeká těžký úkol, kromě reprezentačního trenéra musí zvolit také nového předsedu.

Kdo byl Václav Fiřtík (†56)?

* celý život zasvětil biatlonu

* v roce 1993 se stal předsedou českého biatlonu, funkci vykonával až do své smrti

* toužil do Nového Města na Moravě vrátit světový šampionát (svaz možná podá kandidaturu na rok 2019)

* zemřel na náhlou mozkovou příhodu