Ivo Pospíšil
14. ledna 2014 • 15:37

Jak udržet Soukalovou ve formě? Domů ji pustí jen na den

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukázala, co umí. Stále vede Světový pohár, v Ruhpoldingu se blýskla dvěma triumfy, a teď nastává tajuplná alchymie, jak českou biatlonistku Gabrielu Soukalovou udržet ve formě i za necelý měsíc pro ZOH v Soči. „I když si dříve vybrala slabší závody, vždy ukázala, že se umí vrátit tam, kde má být,“ říká kouč Ondřej Rybář. A chrání ji nejen před tlakem očekávání, ale i riziky onemocnění.



Její režim bude přísný a nalajnovaný skoro jako bezpečnostní kontroly v Soči. A nejen její, všech biatlonistů. Tento týden závod v Anterselvě, pak závěrečné soustředění v Pokljuce, na konci ledna na jeden den domů, vybalit, zabalit a hurá na olympiádu.

Tam, kde by měla forma gradovat! „Bylo by dobře, kdyby to šlo tak, jak to máme naplánované, ale pořád je před námi dlouhá doba,“ přiznal trenér Ondřej Rybář. Ve vzduchu se houpá dost možná první česká olympijská medaile z biatlonu. A především díky Gabriele Soukalové je letos šance větší než v posledních letech. „My si to pořád ještě nepřipouštíme, ale odjezdit dva trimestry světového poháru ve žlutém triku a získat červené na individuální a stíhací závod, to už opravdu není náhoda,“ chválí ji Rybář.

S jejím posledním zlatým představením při SP v Ruhpoldingu (vyhrála individuální i stíhací závod) však vylétla i otázka: Jak udržet její stávající špičkovou formu i pro příští měsíc?

„Závodníci na to trénovali celý rok a měli by to zvládat. Na druhou stranu jsou to lidi a ne stroje. Gabča si nicméně letos vybrala i své slabší závody, ať už běžecky, nebo střelecky, ale vždy dokázala, že je schopná se vrátit tam, kde má být,“ věří jí Rybář.

Pro Soukalovou jsou klíčové zejména dvě věci. Klid a zdraví. Obojí je v její vlastní režii, v obojím jí však pomáhá právě i Rybář, ke kterému (v rámci mužské tréninkové skupiny) česká biatlonistka v létě přešla. „Umí na mě přenést svůj klid, protože já jsem někdy zmatkář,“ přiznala sama.

Když to šéftrenér českých biatlonistů slyšel, pousmál se: „V první řadě mně to ohromně lichotí. Pozice sportovců je nezáviděníhodná, jsou pod tlakem, jenže také na to trénují a musí být připravení. Každý občas potřebuje nějakou tu berličku a dobré slovo. Stejně tak my zase potřebujeme vidět, že je schopen se s tím poprat. Je to o mentální síle,“ uznává Rybář.

V německém Ruhpoldingu viděli už podruhé vítěznou radost Gabriely Soukalové
V německém Ruhpoldingu viděli už podruhé vítěznou radost Gabriely Soukalové

Vedle toho, že právě on stojí za tréninkovým systémem, který biatlonistům pomohl až do centra pozornosti, nepodceňuje v pilování formy ani poslední maličkosti. Během Vánoc třeba všem svěřencům doporučil kvůli riziku viróz vyvarovat se velkých návštěv (Soukalová kvůli tomu odjela do Rakouska). I nyní zbude před Soči pro rozloučení s rodinou jen jeden den – ten před odletem do Soči, deset dní před prvním olympijským závodem.

„I proto je závěrečný kemp hned po Světovém poháru, abychom právě omezili riziko,“ uvedl Rybář, jehož výprava poletí do dějiště ZOH speciálním letem. „I za to jsme rádi, neboť člověk přijde méně do kontaktu s okolím. Snad to všechno dobře dopadne,“ přál si šéftrenér národního týmu. Vrchol, na který ho připravoval celé čtyři roky, se už nezadržitelně blíží.

ČEŠTÍ BIATLONISTÉ PŘED ZOH

16. – 19. 1. 2014 Světový pohár v Anterselvě
20. 1 – 28. 1. 2014 Závěrečná příprava (muži a Soukalová – Pokljuka, ženy – Anterselva)
29. 1. 2014 Volný den 30. 1. 2014 Odlet do Soči
31. 1 – 6. 2. 2014 Příprava v Soči 7. 2. 2014 Začátek OH v Soči (první závod, úvodní sprint mužů, je plánován na 8. 2.)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud