Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neskutečný příběh! Fotbalista koupil klub v Anglii… ale až potom, co ochrnul

Autor: pta

Málokdo dokázal to samé, co on, možná vůbec nikdo. George Dowell původně byl nadějným fotbalistou, při vážné autonehodě si ale zlomil páteř, zůstal na vozíku a vypadalo to, že jeho kariéra u nejpopulárnějšího sportu v Anglii je u konce. Omyl. Dnes je majitelem klubu FC Worthing, který o víkendu vstoupil do nejstarší soutěže na světě – Anglického poháru.

Pro dnes dvaadvacetiletého mladíka se před pěti lety zásadně změnil svět. Nadějného fotbalistu vezl domů kamarád, když došlo na vážnou srážku. Dowell si z ní stále nic nepamatuje. S tvrdou realitou se potkal až v nemocnici, kde mu lékaři oznámili: „Jste ochrnutý od pasu dolů, už nikdy nebudete chodit.“

Deset měsíců trávil po rehabilitacích, postupně zaplašil z hlavy temné myšlenky. Za podpory přátel začal spřádat v hlavě ambiciózní plán. Dozvěděl se, že klub z Worthingu, za nějž nastupoval, má vážné finanční problémy – bylo potřeba zaplatit dluhy ve výši 200 tisíc liber. „Dočetl jsem se o tom v novinách a ozval se pár lidem, které jsem v klubu ještě znal,“ vyprávěl Downing.

Je paradoxní, že prostředky potřebné na celou investici by nezískal, pokud by nedošlo k události, která navždy změnila jeho život. Koupi FC Worthing totiž zaplatil z odškodnění, které mu vyplatila pojišťovna. "Nic se nevyrovná tomu, když jste na hřišti jako hráč. Když hrát nemůžete, musíte si najít tu druhou nejlepší možnou zábavu," vyprávěl Downing, než se stal majitelem klubu.

Všechny závazky se podařilo splatit, navíc se podařilo vybudovat hřiště s umělou trávou, které je využíváno i veřejností každý den od rána do večera a klub je i díky tomu v zisku. „Rád bych, abychom v následujících pěti letech postoupili o dvě soutěže výš,“ plánuje Downing, jehož klub hraje osmou nejvyšší soutěž v Anglii.

Tajně také sní, že se jednou FC Worthing poměří síly s některým z velkoklubů. Právě takové příběhy přináší Anglický pohár. A Downing už ukázal, že nic nemožné.