Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tajemná Sparta před derby se Slavií: Řeší se start Rosického i vyhazov!

Autor: nem

Inkognito, vole, čau. Slavná hláška z Čtvrtníčkova divadelního kusu: „Ivánku, kamaráde,“ se nechá napasovat na tajnůstkářskou atmosféru ve Spartě před derby se Slavií.

Tajemný hrad v Karpatech je proti letenskému mlžení slabikář pro Rozárku z první třídy. Za oparem, který by se dal krájet, se skrývají osudy rudé modly Tomáše Rosického (35) a kouče Zdeňka Ščasného (59).

Kdy, když ne teď?

Začněme u génia s chorobopisem dlouhým jako Jiráskův román F. L. Věk »Rosy«. Proč by ho milující Sparta za milion měsíčně sevřela v mateřské náruči, když ne právě kvůli takovým mačům, jako je řež se Slavií? Kolují zvěsti, že pondělní ligu ve Zlíně vynechal kvůli malému zranění lýtkového svalu, nicméně Letenští tvrdí, že je v pořádku.

Ve středu si šel omrknou utkání devatenáctek »S« (Sparta potřela Slavii 5:0) a včera u kolejí v Bubenči zvesela trénoval. Takže v neděli (od 15:30 vysílá O2 TV) proti »sešívkám« nastoupí?

Svůj první zápas po návratu do Sparty začal Tomáš Rosický jako náhradník
Svůj první zápas po návratu do Sparty začal Tomáš Rosický jako náhradník

„Derby pochopitelně patří k velkým zápasům, kdy bychom Tomáše hodně potřebovali. Tomáš je mezi hráči, kteří se připravují na zápas,“ pronesl přímo parlamentní nicneříkající řeč šéftrenér sparťanů Zdeněk Ščasný. Z jeho slov aby byli v Edenu jeleni, nicméně podle informací Blesku bude Rosický připraven.

Solidní nejistota

A jsme u Ščasného. Není tajemstvím, že odborník z Roudnice byl v sezoně už dvakrát zralý na vyhazov. Křeslo v elitním klubu mu zachránil postup v Evropské lize a pak plichta ve Zlíně. Vzhledem k nanicovaté formě Slavie nyní žije v jakési solidní nejistotě, byť údajně od vedení dostal varování: „Projedeš derby a jdeš.“

Zdeněk Ščasný včera odpověděl na dotaz, zda cítí hrozbu tak, tak jak mu velí diplomacie: „Žádné ultimátum nemám. Normálně se připravuji na zápas, hrajeme doma, chceme vyhrát.“ No, minimálně pro svůj klid bude to vítězství potřebovat...