Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zpověď rozhodčího, který si podřezal žíly: Chuť žít mu vrátila hvězda

Autor: pav

Byl uznávaným rozhodčím v jedné z nejprestižnějších fotbalových lig na světě, německé bundeslize. Přesto Babak Rafati procházel peklem a došel tak daleko, že si chtěl vzít život. Teď, více než pět let poté, veřejně promluvil o incidentu, který mu navždy změnil život, i na pomoc, která se mu dostala od hvězdného Bastiana Schweinsteigera.

Je sobota, kalendář ukazuje 19. listopadu roku 2011. FC Kolín má hostit Mohuč v dalším bundesligovém klání, které má řídit zkušený Babak Rafati. Jenže ten na RheinEnergieStadionu není nikde k nalezení. V době, kdy se zápas má odehrávat, totiž leží v hotelovém pokoji s podřezaným zápěstím.

„Vzbudil jsem se v nemocniční posteli, a první věc, na kterou jsem dokázal myslet, bylo to, že příště musím vše pořádně promyslet a skutečně se zabít,“ vzpomíná ve švýcarském deníku Blick šestačtyřicetiletý bývalý sudí, který se pokusil o sebevraždu poté, co byl kritizován za chyby v předchozích zápasech. V hotelovém pokoji jej našli jeho asistenti, kterým bylo podezřelé, že se zpozdil na tradiční předzápasové shromáždění.

„Rok a půl jsem byl šikanovaný, lidi se mě chtěli zbavit. Když jsem se pokusil o sebevraždu, nikdo z německé fotbalové asociace se mi neozval. Jen kolegové rozhodčí,“ dodává rodák z Hanoveru při vzpomínce na nejtěžší období svého života.

Rafati vzpomíná, že jedním z mála lidí, kteří jej podpořili, byl Bastian Schweinsteiger , tehdy opora Bayernu Mnichov. „Bastian mi napsal dopis, který se mne velmi dotkl. Nebyl v tom žádný postranní motiv, protože věděl, že po takovém incidentu už nebudu vykonávat práci rozhodčího. Napsal mi, že lidé v životě často dělají chyby, ale ještě častěji se z nich musí odrazit k něčemu lepšímu, a popřál mi vše nejlepší. Bylo to od něj neuvěřitelné gesto,“ říká dojatý Rafati.

„Už mohu vyloučit, že bych se ještě někdy pokusil o sebevraždu. Vím, že život je moc krásný na to, aby ho člověk zničil,“ uznává šestačtyřicetiletý Němec s íránskými kořeny. Jedním dechem ale dodává, že deprese je mezi fotbalisty stále velké tabu, které by se mělo řešit. Sám teď se třemi bundesligovými hráči spolupracuje v roli mentálního kouče. Pomáhá jim, aby nezašli tak daleko, jako on.