Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mourinhovi umřel táta (†79). Co ho naučil a v čem byl lepší než syn?

Autor: pta

Fotbal jde stranou. Trenéra Manchesteru United Josého Mourinha zasáhla smutná událost v rodině. V neděli zemřel po dlouhé nemoci jeho otec Felix ve věku 79 let. Věhlasný kouč, který za ním z Anglie v posledních měsících často cestoval, připomněl jeho památku tím, že zveřejnil jejich společnou fotografii ze svého dětství.

Mourinho měl trénování v genech. Jeho otec měl za sebou úspěšnou kariéru. Jako hráč se prosadil výrazněji, v portugalské lize odchytal 274 startů za Setubal a Belnenses a dokonce jednou nastoupil za reprezentaci.

S manželkou Marií Júlií se jim narodila v roce 1960 dcera Teresa, poté také José Mário Mourinho, dnešní fotbalová superhvězda na lavičce.

Současný kouč Manchesteru United se nejdřív zkoušel prosadit také jako hráč. Tak vysoko jako jeho otec nedosáhl. Když zjistil, že tímto směrem se jeho kariéra nerozvine, začal se soustředit na trénování.

Svého otce bral jako velkou inspiraci a pozorně sledoval jeho tréninkové jednotky. Mourinho starší postupně vedl řadu klubů v první a druhé portugalské lize. Když svoji trenérskou kariéru Felix Mourinho končil v polovině 90. let, jeho potomek se zrovna přesouval jako asistent pod dohledem svého mentora Bobbyho Robsona z Porta do Barcelony…

Hvězdná Mourinhova kariéra se poté rozběhla na plné obrátky včetně dvou triumfů v Lize mistrů, tří titulů v anglické Premier League a angažmá v Portu, Chelsea, Interu Milán či Realu Madrid. Felix Mourinho na ní měl nezanedbatelný podíl.

Felix Mourinho si jako brankář dokonce jednou zahrál i za portugalskou reprezentaci
Felix Mourinho si jako brankář dokonce jednou zahrál i za portugalskou reprezentaci