Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cyklista i lékař vysvětlují: Proč nohy závodníka na Tour vypadaly hrozivě?

Autor: zal, pta

Sice se říká »sportem ku zdraví«, ale takhle nohy zdravého člověka rozhodně nevypadají. Cyklista Bory Pawel Poljanski (27) se po úterní etapě Tour de France pochlubil obrázkem, ze kterého mrazí.

Dojel do cíle v Romans-sur-Isere, zmožený se posadil do týmového autobusu a vzal do ruky foťák. „Myslím, že po šestnácti etapách vypadají moje nohy trochu unaveně,“ připojil polský cyklista k fotografi i zmučených končetin protkaných sítí vystouplých žil.

Je tohle normální? Vypadají tak nohy všech účastníků slavného závodu? To jsou otázky, které se derou na mysli. „Ne, to není normální. Je to už extrém. Ale Poljanski to trochu nafoukl,“ myslí si Petr Benčík, trojnásobný cyklistický mistr republiky, a dodává, jak k takovým nožkám přišel: „Přijel do cíle dehydrovaný a doplnil cukry, čímž došlo k výbuchu energie a prudké regeneraci. Žíly pak takhle vyběhnou, protože se chladí.“

K tomu zatnuté svaly na kulturistu, vhodný filtr mobilní aplikace a šokující obrázek byl na světě.

Unavené nohy polského jezdce Pawla Poljaňského jsou mezi fanoušky Tour velkým tématem
Unavené nohy polského jezdce Pawla Poljaňského jsou mezi fanoušky Tour velkým tématem

Doktor Bradley Launikonis z univerzity v Queenslandu také vysvětluje, že za normálního klidového stavu proteče nohami člověka pět litrů krve za minutu. „U netrénovaných jedinců může cvičení zvýšit tento objem na 20 listů za minutu. U nejlepších cyklistů pak vzroste na 40 litrů,“ poodkrývá příčinu, proč na snímku polského cyklisty jsou žíly tak vystouplé.

Pokud byste si prohlídli Poljanského nohy třeba na včerejším startu, brutálně vystouplé žíly byste patrně hledali marně. Ale to neznamená, že jezdec týmu Bora není náročným závodem poznamenán. „On má tak dvě až tři procenta podkožního tuku – tedy zhruba kilogram. To svědčí o naprosté top formě, ale zároveň už může být na hranici toho, kam vás tělo pustí,“ komentuje stav cyklisty Benčík.

Také proto už i Poljanski vyhlíží nedělní cíl v Paříži. Až ho protne, bude mu stačit jen pár dní, aby nabral dvě tři kila a vypadal zdravěji.

Všimněte si na snímku...
Opálené kalhoty: Na přímém slunci tráví cyklisté hodně času.
Otlačená chodidla: Jezdci tráví každý den dlouhé hodiny v tretrách.
Vystouplé žíly: Důsledek dehydratace a následného doplnění cukrů.