ČTK, iSport.cz
ZOH Pchjongčchang 2018
Začít diskusi (0)

Pro české sportovce půjde o zajímavé zpestření. Na olympijských hrách v Koreji najdou reprezentanti každé ráno na stole čerstvě upečený chléb nazvaný Karel. V Českém domě v Pchjongčchangu vyroste pekárna, která bude zásobovat obě olympijské vesnice. Přímo do dějiště Her míří pekař ze Sušice Karel Rendl, který podle vlastních receptur bude sportovcům servírovat lahodné výrobky.

Video placeholder
Olympijská specialita! Čeští sportovci budou mít v Koreji vlastní pekaře • iSport TV

"Jsem chlebem odkojený a deset let, co jezdím po závodech, mi vždycky v cizině hodně chybí. A myslím, že to tak často mají i ostatní sportovci," řekl jeden z autorů myšlenky, vodní slalomář a stříbrný kajakář z londýnské olympiády Vavřinec Hradilek. Jméno Karel dostalo pečivo podle kvásku, který si doma připravuje jeho matka.

U vzniku myšlenky stál i předseda olympijského výboru Jiří Kejval. "Výkon se skládá z obrovského tréninku a zátěže, ale i z detailů. A rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je malinký. Chceme, aby se sportovci cítili na olympiádě jako doma. Od Ria vozíme olympionikům matrace a nyní jsme zjistili, že korejský chleba se konzistencí chlebu nepodobá, proto jsme o tom přemýšleli," vysvětlil Kejval.

Video placeholder
Olympijská specialita! Čeští sportovci budou mít v Koreji vlastní pekaře • iSport TV

Při přebírání olympijské kolekce ochutnal chléb mezi prvními hokejový obránce Jakub Nakládal. "Je výborný, chutný," řekl a doplnil: "Je to výborný nápad. Vždycky, když odněkud přiletíme domů, jdu si pečivo koupit jako první."

Pekárna a tuna mouky cestovaly po moři do Koreje dva a půl měsíce. Pecny budou vznikat v Českém domě pod dohledem pekařů ze Sušice.

"Každý den napečeme přibližně osmdesát bochníků," prozradil Karel Rendl, jemuž budou v Koreji pomáhat další dva pekaři včetně syna. Část produkce bude odebírat i Slovenský dům.

O chléb nebudou ochuzeni ani fanoušci, kteří vyrazí na Olympijský festival do Brna i Ostravy. K ochutnání bude s pomazánkou k dispozici v pěti variantách.

Začít diskuzi

Doporučujeme

Články z jiných titulů