Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zlatý hoch Moravec: Ukradli mu prsten z Nagana, koupil ho zpátky!

Autor: Jan Uhlík

Naganská euforie už opadla, hokejoví zlatí hoši už zase normálně zařezávali ve svých týmech. A setkali se i s lidskou závistí. Jako třeba David Moravec (39), kterému ukradli prsten pro olympijského vítěze.

„To bylo tak rok po olympiádě. Šel jsem s klukama hrát squash a vybrali mi skříňku. Vzali prsten a spoustu dalších věcí. Pravděpodobně to byla připravená akce. Zjistil jsem, že u skříněk vyměnili klíče,“ vzpomněl na sobotní oslavě 15 let od Nagana útočník druholigové Karviné.

„Šel jsem na policii, všechny vyslechli, ale nic nevyšetřili. Byl jsem hrozně smutný,“ přiznal.

Pomohla náhoda

Jak už to bývá, zpátky k drahocenné památce mu pomohla náhoda. Asi deset let od ztráty šli s Třincem zapít sezonu. Ve dvě ráno se k němu přitočil nějaký borec s tím, že ví o jeho prstenu.

Zlatí čeští hrdinové z Nagana po 15 letech opět spolu
Video se připravuje ...

„Poslal jsem ho do hajzlu. Přišel ještě jednou, že to myslí vážně. Tak jsem si na něj vzal telefon a asi za dva dny jsem mu volal,“ vyprávěl Moravec. Onen chlapík věděl, kdo prsten má. A současný majitel by ho prý prodal.

Prsten fakt přivezl

„Chtěl dvacet tisíc. Tak jsem mu to dal a prsten mi fakt přivezl. S policií jsem to neřešil, věděl spoustu detailů o mně, manželce, dětech, psovi. Kde bydlím, co nosím na sobě. Nevyhrožoval, jen to konstatoval,“ podotkl útočník, jenž si teď své nejcennější hokejové trofeje schovává v sejfu.

David Moravec s památečním dresem při oslavách 15letého výročí naganského zlata
David Moravec s památečním dresem při oslavách 15letého výročí naganského zlata

Má vadu

Na Nagano David Moravec vzpomíná rád. Má tři velké zážitky, vedle OH ještě dva tituly mistra světa. „Jenže olympiáda byla první, takže zážitek je to nejsilnější a nejemotivnější.“

Prsten s nápisem Czech Rebublic - ten si David Moravec vždy pozná, s takovou chybou byl totiž jediný...Foto ČTK

A ten návrat, ten se prý nedá popsat. „Čekal jsem zájem, ale špalír od Ruzyně až na Staromák, neskutečné.“

Rád se koukne na zápasy olympijského turnaje a je spokojený, že po letech má zase svůj prsten. Poznal by ho všude, má totiž drobnou vadu.

„Je na něm Czech Rebublic, místo »P« je tam »B«. Už se mi to nechtělo dát Gumovi zpátky, aby to spravoval v Americe, tak jsem to nechal být. Je to unikát,“ pochlubil se David.