Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Originální formule šampiona Vettela: od oplzlé sestry k hladové Heidi!

Autor: iSport.cz, ivp

Obrnil se dokonale. Sebe, tým i trůn, který si bude nárokovat už čtvrtý rok v řadě. Mladý panovník s pověstí dravého dobyvatele: Sebastian Vettel, vládce současné F1, jehož touží každý porazit, ale nikomu to nejde. „A letos to budou mít jeho soupeři ještě těžší,“ míní experti na adresu jezdce Red Bullu. Nový vůz nazval jako Hladovou Heidi a v zítřejší GP Austrálie plánuje být opět nejrychlejší.

Stala se z toho tradice, k níž se vzhlíží jako k předkrmu startu celého ročníku formule 1. Sebastian Vettel uvede nový vůz v boji o titul a hned ho originálně pojmenuje. Před dvěma lety to byla Zvrácená Kylie, vloni (netradičně střízlivě) Abbey a letos… Hladová Heidi. Na počest německé modelky Heidi Klumové.

„No, těžko jsme ji mohli nazvat nadrženou,“ smál se Vettel, jenž se však s Klumovou nikdy osobně nesetkal. A když se ho ptali, co tedy za tím jménem očekává, odvětil: „Rychlost, jako každý rok.“  

RED BULLY SEBASTIANA VETTELA

KATE A KATINA OPLZLÁ SESTRA (2009)

Oficiální názvy monopostu: Red Bull RB5 Počet vítězství/pódií: 4 vítězství/8 pódií Konečné umístění: 2. místo (84 bodů)
O nich: Začínal sezonu s Kate, avšak po havárii s Robertem Kubicou v GP Austrálie musel svůj vůz vyměnit. A název ůj Katina oplzlá sestra měl zdůrazňovat ovat jeho větší agresivnost a rychlost. Vettelovi tehdy chybělo na vítězného Jensona Buttona 11 bodů.

SVŮDNÁ LIZ, NADRŽENÁ MANDY (2010)

Oficiální názvy monopostu: Red Bull RB6
Počet vítězství/pódií: 5 vítězství/10 pódií
Konečné umístění:
1. místo (256 bodů)
O nich: Nastala éra dominantních holek. Vettel začal vyhrávat kvalifikace a to jak ve Svůdné dné Liz, v níž sezonu začal, tak v Nadržené Mandy, která přišla šla po GP Turecka a výměně podvozku. Němec díky ní vyhrál i poslední dva závody a první titul.

ZVRÁCENÁ KYLIE (2011)

Oficiální název monopostu: Red Bull RB7
Počet vítězství/pódií: 11 vítězství/17 pódií
Konečné umístění: 1. místo (392 bodů)
O něm: Monopost pojmenovaný na počet zpěvačky Kylie Minoque byl Vettelův nejlepší v životě. Díky aplikaci foukaného difuzoru pilot Red Bullu dominoval od začátku lu do konce, zbořil rekordy o počtu pódií v sezoně i pole position a titul si zajistil tři podniky před koncem.

ABBEY (2012)

Oficiální název monopostu: Red Bull RB8
Počet vítězství/pódií: 5 vítězství/10 pódií
Konečné umístění: 1. místo (281 bodů)
O něm:
V úvahu přicházel i název „Manželka všech“, ale nakonec Vettel zvolil střízlivé jméno Abbey. Podle písně Abbey Road od Beatles. Monopost již nebyl po zákazu st foukaných difuzorů tak dominantní, tní, poprvé vyhrál až v páté GP, vše ale nahradil skvělý závěr (šest pódií ze sedmi závodů).

HLADOVÁ HEIDI (2013)

Oficiální název monopostu: Red Bull RB9
Počet vítězství/pódií: -
Konečné umístění: -
O něm: Vůz pojmenovaný na počest modelky Heidi Klumové, který se kvůli drobným úpravám pravidel změnil jen evolučně. A Vettelův poslední, který bude mít osmiválcové ý motory, neboť se od příštího o roku přejde na šestiválcové. Získá s ní německý fenomén čtvrtý titul za sebou?

Za čtvrtým titulem mistra světa formule 1 má německého jezdce Sebastiana Vettela dovézt "Hladová Heidi".
Za čtvrtým titulem mistra světa formule 1 má německého jezdce Sebastiana Vettela dovézt "Hladová Heidi".