Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Skandál kolem Messiho? Spolu s otcem má dlužit 102 milionů na daních

Autor: Reuters, iSport.cz, ČTK

Ani na konci sezony nemá Lionel Messi klid. Nejlepší fotbalista světa a jeho otce Jorgeho viní katalánské úřady z daňových úniků. Jak informovala agentura Reuters, hvězda Barcelony měla podat neúplné daňové přiznání v letech 2006 až 2009 a způsobit tím státu škodu ve výši čtyř milionů eur (zhruba 102 milionů korun).

O tom, zda slavný argentinský reprezentant a jeho otec stanou před soudem, rozhodne soudce v Gavě u Barcelony, kde Messi bydlí.

Messi podle agentury EFE část svých milionových příjmů převáděl přes firmy v daňovém ráji Belize a Uruguayi. Pětadvacetiletý útočník vydělává podle odhadů v katalánském klubu 15 milionů eur, které musí zdanit 56 procenty. Dalších zhruba 20 milionů eur mu vynesou reklamní smlouvy.

Vedení Barcelony se k podezření, že Messi podváděl na daních, nevyjádřilo. Fotbalista poslal k celé kauze krátkou reakci.  "Nikdy jsem se nedopustil žádného protiprávního jednání," ohradil se Messi na svém facebookovém profilu.

Fotbalista je momentálně s argentinskou reprezentací, která v úterý remizovala v kvalifikaci mistrovství světa v Ekvádoru 1:1. V pátek ji čeká přípravný zápas proti Guatemale.