Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Kladivář Melich urval medaili v nervech: Bronzu předcházel ROZCHOD!

Autor: Petr Žaloudek

Na velkou medaili čekal 19 let. Včera ji kladiváři Lukáši Melichovi (32) konečně pověsili na krk. Radost ze světového bronzu však prožívá už bez Jitky Bartoničkové (27), své bývalé přítelkyně.

Přitom loni na olympiádě to ještě s krásnou čtvrtkařkou klapalo. „Doteď pomáhala ona mně, teď zase bude na mně, abych jí dodal nějakou tu sílu a podporu,“ hlásil šestý muž londýnských Her.

Před letošním šampionátem v Moskvě však láska vyprchala. Podle informací Blesku se rozešli na přelomu května a června. Důvod? Zřejmě přílišné odloučení. „Poslední dobou se kvůli závodům potkáváme sporadicky,“ přiznal Lukáš už před rokem.

Zlom

Nicméně i Jitka, která na MS běží štafetu na 4x400 metrů, byla u Lukášovy proměny, která vyvrcholila pondělním bronzovým hodem 79,36 metru. Všechno zlomilo loňské mistrovství Evropy: Melich se po dvou letech dal zdravotně do pořádku, do Helsinek si jel pro medaili, ale vyhořel v kvalifikaci.

V tu chvíli mu došlo, že musí zamakat na mentální přípravě a vyhledal psycholožku Zdeňku Sládečkovou. „Změnil nastavení hlavy. Byla to poslední možnost a je vidět, že pomohla,“ hodnotí teď Lukášův trenér a strýc Dušan Král, který ho ve čtrnácti letech zlákal ke kladivu.

Úleva

Od té doby má sice občas prsty popraskané až do krve, ale všechna ta dřina se mu teď bohatě vrátila. „Zaplaťpánbůh, že jsem se dočkal,“ mohl si ulevit borec ze Semil.