Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tragédii v Jaroslavli zfilmovali: Dokument, jak zemřeli hrdinové

Autor: om

Havárie letadla s hokejisty ruské Jaroslavle vzbudila obrovský zájem. O tom, proč a jak v troskách stroje JAK 42D zahynuli i tři Češi, byl natočen hraný dokument.

Kanadský seriál Mayday, který vysílá pod titulem Letecké katastrofy Česká televize, už má díl o havárii Jaroslavli. Premiéra byla letos 4. března,  je to devátý díl už dvanácté série.

Nejrychlejší

Celkem bylo natočeno 109 dílů a právě tento ze všech nejdřív – kanál National Geographic ho uvedl rok a půl po katastrofě.

„Přejeli konec ranveje a rychlostí 230 kilometrů v hodině jeli po louce. Letadlo se nezvedalo, to je černá můra každého pilota,“ popisuje v dokumentu Viktor Jermolajev, pilot JAK 42.

Malý Honzík Lucii během těžkých chvil nejvíc držel nad vodou
Malý Honzík Lucii během těžkých chvil nejvíc držel nad vodou

 

Strach

Jsou tu i záběry do kabiny, kde pasažéři zaznamenali, že se děje něco neobvyklého. „Tušil jsem, že se blíží katastrofa. Mezi pasažéry zavládly obavy a nervozita,“ popsal zachráněný mechanik Alexandr Sizov. Přesně tak je rekonstrukce natočena...

Letoun se nakonec přece jen odlepuje od země, bourá anténu na konci dráhy, naklání se, levým křídlem naráží do země a končí v plamenech zčásti v řece Volze...

Chyba pilotů

Závěry? Seriál, který nehody velmi podrobně rekonstruuje s pomocí expertů, svědků a dostupných záznamů, dospěl vcelku logicky ke stejnému výsledku jako vyšetřovatelé: Stroj byl v pořádku, chybovali piloti.

Jednak nevědomým bržděním během startu, pak také reakcí v kritickém momentu, kdy se pilot snažil přerušit vzlet, zatímco kopilot usiloval o start, což jsou přesně opačné záměry.