Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Král na mimořádné tiskovce ČSLH: Nejsem šašek, abych odvolával Růžičku!

Autor: ps

Šéf hokejového svazu Tomáš Král je situací kolem Růžičkovy kauzy »500 tisíc na dřevo« rozladěn. Přesto razantně odmítl, že by mělo dojít k trenérově rezignaci. „Byl bych za šaška, kdybych ho čtrnáct dní před začátkem mistrovství světa odvolal,“ řekl na mimořádné tiskové konferenci.

Podíval se na inkriminované video, kde se trenér Růžička baví s Miroslavem Palaščákem, otcem nehrajícího hokejisty, o částce půl milionu korun, za níž se měl syn dostat do týmu. Sumu ve dvou splátkách po 250 tisících nejprve Růžička přijal, později ji vrátil (peníze poslal z účtu manželky).

I přes vážná obvinění za ním svaz stojí. „Růžička má podporu s tím, že máme 14 dní do šampionátu. Každému, kdo uvažuje selským rozumem, musí být jasné, že by byl nesmysl ho odvolat. Odlišná by byla situace, kdyby se to zveřejnilo v listopadu. Náš přístup by byl jiný, protože bychom měli dostatek času to prošetřit,“ vyprávěl Král za svazovým stolem.

Jenže kolem celé záležitosti, zaznamenané na skrytou kamerou, je stále mnoho otazníků. Král si je toho dobře vědom! „Růžičku neomlouvám, je to trestuhodné. Měl přijít v prosinci a říct, že ho někdo vydírá. S tou situací jsme si mohli poradit, ale ať na mě teď nikdo nezkouší, že mám dělat rozhodnutí tím směrem, že bysme ho odvolávali,“ zopakoval Král a podivil se nad tím, že Palaščák vyšel s kauzou na veřejnost tak krátce před mistrovstvím.

„Podle toho načasování je otázkou, jestli to někdo řídí, a proč to vůbec ten člověk vytáhl 14 dní před turnajem. Jestli si chtěl vyřídit účty s Růžičkou, tak se mu to nepovedlo. Vyřídil si je s celým českým hokejem,“ krčil rameny.

Vystudovaný právník má ve věcech jasno, ví, jak to chodí, jelikož roky jako advokát pracoval. Je si tedy vědom chyb jak ze strany Růžičky, tak také ze strany snaživého otce. „Vím to, co víme všichni. Čekám, že se dozvíme, jak to bylo. Každopádně v obou verzích vyjádření pokulhávají.“

Svaz ale podle Krále není od toho, aby řešil podstatu věci. „Na to si Růžička vzal právníka. Až budeme mít na stole, že se něčeho dopustil, budeme to řešit,“ dodal a natvrdo řekl, že mu vadí, že situace zavánějící korupcí vůbec vznikla.

CELÉ VIDEO: Jak je to s Růžičkou a záhadným půl milionem?
Video se připravuje ...