Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Skvělý počin! Házenkářky Olomouce nafotily kalendář pro nemocnou Elenku (2)

Autor: Michal Koštuřík

Rozhodly se: Tu holčičku podpoříme! Interligové házenkářky Zory Olomouc nafotily kalendář a výtěžkem z jeho prodeje finančně pomůžou nemocné Elence Vojtkové (2). Té lékaři diagnostikovali Westův syndrom, zákeřný druh epilepsie. „Na to, že jsou naše holky tak mladé, je jejich čin chvályhodný,“ ocenil tajemník klubu Zdeněk Juráš.

Když olomoucké hráčky řešily, jak pojmou klubový kalendář na rok 2017, padla volba na podporu malé Elenky Vojtkové. Vedení jejich nápad podpořilo. „Víme, že naše pomoc bude jen kapkou v moři, ale chtěli jsme Elence alespoň trošku usnadnit její každodenní boj s nemocí,“ prohlásila Klára Sovová pro házenkářské stránky svazu.

Právě dvaadvacetiletá pivotka a její spoluhráčka Nikola Jansová se s rodinou Elenky znají, takže nebylo moc o čem přemýšlet. Ostatní členky družstva, za které nastupuje také Anna Gebreselassie, sestra fotbalového reprezentanta Theodora Gebreselassie z Werderu Brémy, s jejich charitativní vizí souhlasily. „Vždycky vás nejvíc zasáhne osud toho, kdo je vám blízko. Nebyl důvod hledat jinde. Jsme rádi, že nás v tomto návrhu všichni podpořili,“ uvedla Sovová.

Anna Gebreselassie (9) se spoluhráčkou Katarínou Hvostalovou a budoucími nadějemi klubu Zora Olomouc
Anna Gebreselassie (9) se spoluhráčkou Katarínou Hvostalovou a budoucími nadějemi klubu Zora Olomouc

Kalendář se prodává na sekretariátu v olomoucké hale a přímo při zápasech. K mání je také na jiných vybraných místech. „Pokryla se výroba a zbytek peněz půjde holčičce,“ nastínil tajemník Juráš. Hráčky už poskytly nemocné Elence oblečení. Její nemoc propukla od pátého měsíce věku, kdy se u ní po očkování projevil opožděný psychomotorický vývoj a od února loňského roku má epileptické záchvaty a diagnostikovaný Westův syndrom. Léčba je časově i psychicky velmi náročná, navíc ekonomicky nákladná.

„Elenka je však velký bojovník a rodina nic nevzdává,“ konstatovala Sovová, která do focení kalendáře zapojila i mladší žačky Zory. S jejich trénováním pomáhá, a tak jsou na fotografiích zastoupeny také nástupkyně současných interligových opor. Problém byl jen s výběrem fotografa. Nakonec se úkolu ujal Michal Dvořák, který si za práci nevzal ani korunu. „Za to jsme velice vděčné.“ Všechno se stihlo během měsíce a výsledek má hodnotu.

Co je Westův syndrom

Nebezpečný typ epilepsie, která se vyskytuje v dětském věku. Problematický je zejména v tom, že může vést k poškození mozku a narušení mentálního vývoje dítěte. Syndrom se o něco častěji vyskytuje u chlapců než u dívek.