Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

POLEMIKA: Fraška Mayweather vs. McGregor? Geniální duel, říká Novotný

Autor: iSport.cz

Dozvuky zápasu mezi Floydem Mayweatherem a Conorem McGregorem stále rezonují světem boxu i MMA. Spousta lidí byla duelem nadšená a vynášela do nebes odvahu (a částečně i výkon) bojovníka z klece Conora McGregora, který v ringu vydržel s jednou z největších boxerských osobností celých deset kol. Další ovšem u Floyda Myaweathera viděli ne úplně stoprocentní nasazení a štvala je místy až absurdní show kolem zápasu. Takže byla to fraška, nebo plnohodnotný boxerský duel? Debatují spolu redaktor deníku Sport Ondřej Němec a komentátor MMA na O2 TV či Nova Sport Ondřej Novotný.

Němec: Jak zhodnotit zápas Mayweather vs McGregor? Byla to fraška, nebo jedinečný souboj?

Novotný: Byl to jednoznačně mimořádný souboj, který se nejspíš nebude za našich životů opakovat. Protože se proti sobě postavili dva jednorožci. Jeden boxerský, druhý z MMA. Oba dva navíc ohromně showbyznysoví. Nic podobného tady ještě nebylo.

Němec: Podle mě to byla obří show, dobře odvedená, ale o velikém souboji nemůže být řeč. Stál za málo.

Novotný: Viděl jsem celý večer. A v porovnání se všemi předzápasy, tento rozhodně nebyl horší. Nemyslím si, že byl Mayweather ve špatné formě. Za mě to prostě nebyl špatný box. Nebyla to nuda. Viděl jsem skoro všechny Mayweatherovy zápasy a musím říct, že měl daleko nudnější. Bojoval s lidmi, které si nepustil k tělu.

Němec: Z nich měl totiž respekt, z McGregora ne.

Součást plánu?

Novotný: No jo, ale nebál se díky zvolené strategii. Nechal do sebe mlátit, protože věděl, že Conora unaví. To byla součást plánu. Zároveň se ale pořád bál tvrdé rány.

Němec: A v tom byla možná největší hra. Mayweather do sebe nechal ze začátku až podezřele mlátit. Přitom jeho největší umění vždy bylo se vyhnout a kontrovat. V tom byl vždy geniální. Myslím, že kdyby proti sobě cítil boxera podobných kvalit, nebude mu dávat prostor pro tolik úderů. Nicméně přijímal rány, neotřásly s ním. Podle mě prostě lidem chtěl dopřát nějakou délku zápasu, když už za to tolik zaplatili.

Novotný: Myslím, že máte pravdu. Že kdyby proti sobě viděl boxera stejných kvalit, bude to jiné. V tomto případě proti sobě nemohl cítit boxera podobné úrovně. Ale mohl vnímat frajera, který je bojovník, ne boxer. Který má ránu, převahu silovou a kilovou. A tak si myslím, že udělal to nejrozumnější, co mohl udělat takticky. To, že Conora nepustil k ničemu velkému, si zaslouží velký respekt.

Němec: Během komentování předzápasů jste přečetl názor diváka, že když vidí rychlost boxerů, dochází mu, že Conor asi nemá šanci. A to bylo přeci jasné. Box je kvapík, kdežto MMA rumba. Rytmus a rychlost jsou jinde.

Novotný: Úplně s tím souhlasím. Myslím, že všem bylo dopředu jasné, že Mayweather bude rychlejší, přesnější, techničtější a že Conor má jedinou možnost, udělat z toho ne box, ale boj. To se mu prostě nepovedlo, protože Floyd je dokonalý. A já myslím, že je to dobře. Přeju boxu, aby našel svou lepší tvář. Myslím, že když se lidé dnes podívají na MMA a box, tak box nemá tolik zajímavých lidí a není tolik atraktivní.

Němec: S tím nemůžu souhlasit, podle mě má teď box mnoho velikých osobností. Golovkin, Lomačenko, Joshua, Lemieux, Gonzalez, Yarde… Ale vrátím se k souboji. Máte pocit, že Mayweather jel celou dobu na sto procent?

Ani o fous víc

Novotný: To nedokážu hodnotit. Bál bych se říct, že ne. Protože měl podle mě prostě nějakou strategii. Mayweather je známý tím, že neudělá nic zbytečně navíc. Slyšel jsem rozhovor s jeho předešlým soupeřem Andrem Berto, a ten řekl: „Člověk přesně ví, že Floyd dá jeden úder navíc a tím vyhraje kolo. A neudělá ani o fous víc.“

Něměc: Je to samozřejmě taktik. Ptám se ale spíš na to, jestli vám nepřipadá, že byl ten souboj záměrně natahovaný.

Novotný: Ne. Nedovedu si to představit.

Němec: Podle mě, vzhledem k jiným zápasům Mayweathera a vůbec jeho schopnostem, to bylo takové loudání. Dlouhou dobu jel na jedničku, občas zařadil dvojku a už to Conor špatně rozdýchával.

McGregor schytal od Mayweathera tvrdé rány
McGregor schytal od Mayweathera tvrdé rány

Novotný: Proč by to dělal?

Němec: No, třeba jen proto, aby to nebylo příliš krátké. Když už se tato událost tak dlouho šponovala a lidé za ni dali takové peníze, s ohledem na délku vysílání…

Novotný: Conor vypnul Alda za čtrnáct vteřin a šponovalo se to dva roky.

Němec: Jo, to byl skutečný souboj.

Novotný: Tohle byl taky skutečný souboj! A to je přesně to nepochopení situace. Umí si někdo reálně představit, že by kdokoliv přišel za Conorem nebo Floydem a řekl jim „Hele, víš co, domluvíme se. Bude to pomalejší, volný tempíčko. Do pátého si nic neuděláme…“ To si opravdu umí někdo představit?

Němec: Ne, ale že jsou oba obchodníci, zvláště Floyd, a chtěli splnit lidem očekávání, to se předpokládat dá. A že prostě chtěli nabídnout podívanou...

Novotný: Atraktivní souboj. A to se podle mě Floydovi povedlo. Protože na své poměry boxoval velmi atraktivně.

O penězích vyjednával i Ali

Němec: Rozhodně to ale nebyl nejlepší box. Byly jiné souboje. Například Joshua vs. Kličko, skutečná válka velikánů...

Novotný: Po dlouhé době zápas, který si lidé budou pamatovat.

Němec: To není pravda. Zrovna Joshua má skvělé skoro všechny souboje. A byly i další velké duely. Golovkin vs. Lemieux neskutečná řežba, Ortiz vs. Jennings, White vs. Chisora...

Novotný: To je pravda, ale proč o nich lidi vlastně nevědí?

Němec: No a to je otázka, co máme na ringovém setkání Mayweathera s McGregorem oceňovat? Jestli zápas a bojovníky, nebo marketingové týmy a show? Šlo prostě v prvé řadě o byznys. Dostat z toho co nejvíc.

Novotný: Copak Ali nevyjednával s Frazierem o penězích?

Němec: Vyjednával. Ale zrovna u nich se myslím nedá pochybovat, že šli do soubojů naplno. Ti spolu v ringu málem zemřeli. V případě zápasu, o kterém se bavíme, o tom nemůže být řeč.

Novotný: Copak Conor do toho nešel naplno?

Němec: Conor možná, tomu nic jiného nezbývalo, aby se trochu přiblížil.

Conor moc dobře věděl, co zkouší

Novotný: A proč si mám myslet, že po všem, co Conor Floydovi v rámci té show dělal, by si Floyd řekl, bude stačit půl plynu?

Němec: Mimochodem právě to co tomu předcházelo, turné a podobně... to bylo přeci tak přestřelené. Ano, aby zaujali, aby šokovali, ale vše byla jen hra. To si nenamlouvejme, že ne.

Novotný: Jistě, určitým způsobem je to hra. Na druhou stranu jsou to pořád dva chlapi, kteří na sebe nějak před zápasem působí, a ovlivňuje to samotný zápas. Jsou to hrané strkanice, ale vždycky to ve vás něco zanechá. Conor moc dobře věděl, co zkouší a Floyd to zvládl velmi dobře. Klobouk dolů. A v čem je ten jejich souboj ve výsledku menší, než třeba Joshuy s Kličkem nebo v porovnání s budoucím zápasem Canelo vs. Golovkin?

Němec: V čem je to menší? Protože se nesešli dva mistři jedné disciplíny. Jeden je gigantem boxu, druhý je sice taky veleúspěšný, ale jinde. Tím pádem nemůže dojít k vyrovnanému a tedy silnému souboji.

Novotný: Ale to je na tom to hezký. Hvězdy jako Foreman, Tyson, Eubank a další říkaly, že má Conor šanci. Ok, jsou to dva lidi z různých sportů. Ale největší kouzelnický trik je přeci právě v tom, že Conor dokázal všechny přinutit k tomu, že dávali jeho výhře šanci. Vezměte si, jak se vyvíjely sázky.

McGregor strhl světlo i na všechny ostatní v MMA

Němec: Dobře. Co podle vás tato show dokázala? Co dala boxu nebo MMA?

Novotný: Obrovský zájem veřejnosti. Obrovský!

Němec: A co to lidem řeklo o MMA?

Novotný: O MMA ten večer samozřejmě nebyl. Zdánlivě. Ale Conor je přesto podle mě reálný vítěz večera. To co po zápase zůstane a co je na tom to nejcennější, je ten veliký zájem o bojové sporty a chuť zůstat u nich. Zajímat se, co ten Conor teď? Jaký bude jeho další zápas? Bude určitě jednou tolik sledovaný, než jeho předešlé zápasy. To je světlo, které on vzal, strhl ho na sebe a za ním to světlo svítí na všechny ostatní.

Němec: Já se na to vždy snažím dívat pohledem člověka, který by dík tomu viděl daný sport poprvé. Co to někomu takovému řekne? Uvidí dva křiklouny, kteří se předvádějí, a pak jeden dostane a sklapne mu. Takový člověk zjistí, že box se musí umět, jinak nemá nikdo z jiné disciplíny šanci. To je jedna rovina. Ale co mi vadí, když se něco takového lidem předkládá jako „Souboj historie“ a tohle označení jste použil před zápasem i vy.

Novotný: Já jsem jen použil slogan té show. Nijak jsem to neřešil. A je to přeci geniální slogan. Vzbudil reakce, ať už pozitivní, nebo negativní. Provokoval. Vždyť je to fajn, že to vzbudí diskuze, jako je třeba ta naše.

Němec: A jste schopen tento souboj kvalitou dávat na úroveň duelů Aliho s Frazierem nebo Foremanem, či z poslední doby Joshuy s Kličkem?

Novotný: Určitě ne. A nikdy bych to ani neřekl.

Němec: Takže to berete jako show, která strhla pozornost a odrazila ji i na ty ostatní veliké zápasy?

Novotný: V první řadě je to sport. Dva chlapi, kteří proti sobě nastoupili a chtěli za každou cenu vyhrát. Jeden byl jasně, a všichni jsme to věděli, v obrovské výhodě. Byl přeci jen nejlepším boxerem své generace a bylo jasné, že kdyby prohrál, znamenalo by to největší ostudu v historii boxu. V tom byla ta zajímavost, výzva. Dokáže jeden z nejlepších bojovníků MMA stačit na, nebo nedej bože ohrozit, neporaženého boxera? To byla ta otázka. A zjistili jsme co? Že ani náhodou! Honil ducha, který už tam dávno nebyl. V tomhle pohledu byl zápas geniální.